Szülinapi bulik válás után – együtt vagy külön?

“Elváltunk a férjemmel, és nem tudom, meghívjam-e a gyerek szülinapi bulijára az apját is, vagy sem?”, kérdezi Mandy, egy elvált anyuka. Sok más elvált szülővel együtt Mandy is úgy gondolja, hogy apukának is részt kellene vennie a partin, de nem biztos benne, hogy az apa jelenléte valóban a gyerek érdekeit szolgálja. A dolog akkor kezd bonyolódni igazán, amikor a volt feleségek és férjek találkoznak volt anyósukkal, apósukkal, vagy bárkivel a rokonságból...

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 24. bencze.aron

“Elváltunk a férjemmel, és nem tudom, meghívjam-e a gyerek szülinapi bulijára az apját is, vagy sem?”, kérdezi Mandy, egy elvált anyuka. Sok más elvált szülővel együtt Mandy is úgy gondolja, hogy apukának is részt kellene vennie a partin, de nem biztos benne, hogy az apa jelenléte valóban a gyerek érdekeit szolgálja. A dolog akkor kezd bonyolódni igazán, amikor a volt feleségek és férjek találkoznak volt anyósukkal, apósukkal, vagy bárkivel a rokonságból…


Íme néhány tipp, amely segít eldönteni, hol és hogyan tartsuk ilyen esetben az ünnepséget?    

1. Megosztott ünneplés

Számos anyuka úgy állapodik meg exférjével, hogy a gyerek születésnapjait együtt rendezik meg. A gyerekek általában örülnek ennek, de a dolog csak úgy működik, ha a szülők, illetve rokonok képesek egymással és egymás jelenlétében normálisan viselkedni. Ha a szülők közös partit tervenek, sok anyuka véli úgy, legjobb “semleges terepen”, egy parkban, vagy játszóházban megszervezni az ünnepséget, a feszültségek csökkentése érdekében pedig érdemes időben értesíteni a két család rokonságát arról, hogy mindannyian ott lesznek, írja a Circle of Moms.

2. 1 ünnepség / 1 szülő

Sok anya inkább a külön tartott születésnapokat részesíti előnyben. Ők úgy vélik, sokkal nyugodtabb a hangulat, ha nincs ott apuka és rokonsága, mivel így kizárt, hogy a rokonok kellemetlen dolgokat vágjanak egymás fejéhez. Ráadásul a gyerekben kialakulhat az a hamis képzet, hogy anya és apa újra összejönnek, hiszen együtt tartják a bulit. A legtöbb anyuka úgy véli, nyugodtabb és könnyebb mindenkinek, ha nem feszültséggel telve várják az ünnepséget. Ráadásul a gyerekek is jól járnak, hiszen két bulit is rendeznek nekik.

3. És mit szeretne a gyerek?

Néha az a leghelyesebb, ha hagyjuk, hogy a gyerek döntse el, mit szeretne. Érdemes megkérdezni, mi a legkevésbé nehéz számára. “Eleinte közös partikat rendeztünk a válás után is”, mondja egy anyuka, “de egy idő után nagyon feszült lett a helyzet. A gyerekünk azonban azt mondta, hogy továbbra is szeretné, ha mindenki részt venne a születésnapján. Így aztán, ha kicsit feszült is volt a hangulat, továbbra is megmaradtunk a közös ünneplés mellett.” Bár tény, hogy a szülőknek nehéz, sőt, néha kifejezetten kellemetlen lehet az ex és a hozzá tartozó rokonok jelenléte, nem szabad elfelejteni, hogy a gyerek bulijáról van szó, ezért az a fontos, ő mit szeretne!