Szülőnek lenni a hosszú élet titka?

Bár a gyereknevelés nem mindig a legegyszerűbb feladat, egy svéd kutatás szerint azok az emberek, akinek gyermekei vannak, átlagosan mégis tovább élnek gyermektelen társaiknál.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2017. március 23. Babaszoba
A Stockholmi Karolinska Institut által végzett tanulmány során a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy adódik-e különbség a vizsgálati alanyok közt várható élettartamot illetően, annak függvényében, hogy vannak-e gyermekeik, vagy sem.
Karin Modig és kutatócsapata ennek kiderítésére 705,000 férfi és 725,000 nő adatai vetették vizsgálat alá. A halálozási ráta, mint az várható volt, az életkor előrehaladtával mindenkinél növekedett, de azoknál, akinek legalább egy gyermekük volt, ez a növekedési ráta lassabbnak mutatkozott az azonos korosztályú és nemű résztvevőket összehasonlítva.
A leglátványosabb különbség a 60 év felettieknél volt mérhető. A 60 év körüli férfiaknál például a gyermekes édesapák várható élettartama 2 évvel magasabbnak bizonyult a gyermektelen férfiakénál, míg ugyanez a gyermekes édesanyáknál 1,5 évvel adódott magasabbnak. Ez a különbség a későbbi életkorban is fennmaradt, a 80 éves korú férfiak és nők várható élettartama ugyanis 8 és 7 hónappal még mindig magasabbnak bizonyult gyermektelen kortársaikénál. Ezek az arányok nem voltak összefüggésbe hozhatók a vizsgált résztvevők családi státuszával és azzal sem, hogy fiú vagy lánygyermekes szülőkről volt-e szó.
A cikket ide kattintva tudod továbbolvasni!