Szuper játszótér, kerítés nélkül

Feltehetően sokakban fogalmazódott meg a kérdés, amikor megnézte hazánk első öko-játszóterét: mitől öko egy játszótér? Attól, hogy homokkal van felszórva az alja, attól, hogy táblák hirdetik a környezettudatosságot, esetleg attól, hogy nem határolja kerítés?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 28. szabo.daniel

Feltehetően sokakban fogalmazódott meg a kérdés, amikor megnézte hazánk első öko-játszóterét: mitől öko egy játszótér? Attól, hogy homokkal van felszórva az alja, attól, hogy táblák hirdetik a környezettudatosságot, esetleg attól, hogy nem határolja kerítés?


A Margitszigeten megnyílt hazánk első öko-játszótere. Az örömteli hírt a főpolgármester, és a beruházásba beszálló Green Sweden 2011 projekt képviselői jelentették be a napokban. A parkos, tágas játszóhely a sziget Árpád-híd felöli végen található, szép zöld környezetben, fákkal és parkkal határolva.

A tizenöt játékegységet felvonultató szuperjátszótéren délután nagy a forgalom: a magyar szemnek megkapó, kiváló minőségű, színes, hívogató fa- és műanyag alkalmatosságokon lógnak a gyerekek, a szülők bámészkodnak. Mindenesetre a régről megszokott kavicsos, esetleg rekortán borítású aljzat helyett elhelyezett finomhomok a legcsábítóbb a kicsiknek, versenyt szórnak egymásra és szüleikre.

Ez talán az első és legfeltűnőbb öko-tulajdonsága a játszótérnek, de elidőzve azért mást is észreveszünk. Szomorúan azt, hogy Dunához igencsak közel eső területet nem határolja kerítés, így igencsak résen kell lennünk: ha gyorsabb gyerekünk van, esetleg úszni mehet. Vidámabban azt, hogy a mára kicsit talán el is használt öko szót azért tartalommal is sikerült megtölteni. A játszótér minden szegletéről árad a természetesség, ha a kicsi már „nagy”, el is képes olvasni az információs táblákon feltüntetett ábrákat, anyagmagyarázatokat, lebomlási folyamatokat.

Odébb kis dombokat találunk, erről kiderül, hogy a parkosításból származó földet helyzeték el – nagyon okosan – így, vagyis nem terhelték az elszállítással a környezetet.
De – derül ki a sajtóanyagból – a munkák során például több betontömböt is talált a kivitelező, ezeket összezúzatták és beépíttették a sétautak alapozásába. Ezek felső burkolata vízáteresztő anyagból készül, így nem kell kiépíteni a vízelvezetést a területen. A parkban napenergiával működő világítótesteket helyeztek el, ezekkel szintén csökkentik a környezeti terhelést.
A játszótér tágas, jól használható, ha kerítést is eszkábálnak egyszer, akkor el lehet tekinteni az amúgy vonatoktól és egyéb járművektől igencsak hangos miliő hátrányaitól.

ooo

Az öko-játszótér építése a budapesti svéd nagykövetség, a svéd kereskedelmi kirendeltség, valamint hét svéd vállalat partnerségével létrehozott programsorozat egyik állomása, amelyet a fővárosi önkormányzattal, a Green City Tanáccsal, valamint a Környezeti Nevelési Egyesülettel együttműködve valósítottak meg. Az öko-játszótér a Margitsziget északi részén, az Árpád híd és a parkoló közötti területen található. A projekthez a svéd kereskedelmi kirendeltség 10 millió forint értékben ajándékozott játszótéri eszközöket, a főváros nettó 22 millió forinttal járult hozzá a kivitelezéshez.