Tanuljunk-e a nyári szünetben?

A gyerekek szerint a nyári szünet a pihenésről, kikapcsolódásról szól, amivel alapvetően mi szülők is egyetértünk, de ezzel együtt persze szeretnénk, ha a jól sikerült évvégét sikeres évkezdés is követné. Licsár Szilvia pedagógust, a Játékliget szakértőjét arról kérdeztük, hogy ennek eléréséhez valóban feladatlapokkal és matekpéldákkal kell-e töltenünk a szünidőt?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
tanulás
2018. augusztus 13. www.jatekliget.hu

Kezdődik a visszaszámlálás
Igaz, hogy még majdnem egy teljes hónap hátra van a nyári szünetből, ám augusztusban már egyre többet gondolunk az iskolára. Sorra vesszük a beszerzendő dolgok listáját, átnézzük kinőtte-e az ünneplőt, kell-e új iskolatáska és bizony az is eszünkbe jut, vajon a hosszú hetek után, hogyan tehetnénk majd görülékenyebbé az átállást.

Nyáron másképp tanulunk
A nyár a feltöltődés, strandolás, az új élmények és tapasztalatok gyűjtésének időszaka. Gondot az jelent, ha az új élmények szerzése helyett a gyerekek számára heteken keresztül csak a négy fal között zajló online videojátékok, tablet és okostelefonok jelentik a kapcsolatot a külvilággal. Ha van rá mód, akkor a 2,5 hónapba iktassunk be az érdeklődésének megfelelő táborokat, töltsön időt a rokonoknál, nagyszülőknél, szervezzünk családi nyaralást, ám akkor sincs minden veszve, ha otthon kell feltalálni magunkat és hasznosan lekötni a gyerek idejét.

Napirend nélkül nem megy
Kisebbeknél, ha van segítségünk, aki vigyáz rá, nagyobbak már életkortól függően egyedül is több órát tölthet otthon. Ha azonban úgy látjuk, hogy a dolgok kezdenek kicsúszni a kezünk közül, és a munkából hazaérve rendszeresen pizsamában találjuk a monitor előtt ücsörgő gyerekünket, akkor itt az idő napirendet készíteni. Tervezzük meg előre a hetet! A szabadidőn túl írjunk be minden napra valamilyen elfoglaltságot, amivel jó és rossz idő esetén is leköthetik magukat, rendezzünk tematikus napokat a feladatainak,– az egyik lehet akár a takarításé vagy bevásárlásé – mert az sem baj, ha besegít a házimunkába.

Alkalmazások, weboldalak
Kisebbekkel a bevásárlások és konyha munkák (sütés, alapanyagok mérése) során is gyakorolhatjuk a számolást, nagyobbakkal – ha egyébként is nehezen szakad el a képernyőtől – akkor használjuk az ott töltött időt – legalább részben – gyakorlásra. Az életkorának, osztályának megfelelően is találunk megoldható feladatokat, játékokat, érdemes itt is szétnézni és az online megoldandó példákkal is gyakorolni.

Fix program: olvasás
Ha még nem vagyunk tagok, iratkozzunk be könyvtárba. Rossz idő esetén, de kánikulában is jó program lehet: a lakásban a hőség elől elbújhatunk egy jó könyv társaságában. A kötelezők elolvasására – már csak a neve miatt is – a legtöbb gyerek nehezen rávehető, ám biztosan akad olyan könyv, ami az érdeklődési körének megfelel, legyen az bármi, a lényeg a rendszeresség: minden nap olvasson, ha csak 15 percet is.

Naplóírás
A kézírás és fogalmazás gyakorlása szempontjából is hasznos, emellett arra is rávesszük őket, hogy minden nap legyen valamilyen említésre méltó érdekesség, amiről beszámolhatnak. A napló vezetése mellett az írás gyakorlására megkérhetjük, hogy írja meg ő a bevásárló listát is, de sokan kisiskolás korukban vetik papírra az első saját költeményeiket, rövidebb meséiket is.

Legyen ő a tanár!
Az életkornak megfelelő, célzott képességeket fejlesztő feladatlapok természetesen egészen más fajta gyakorlásra biztosítanak lehetőséget. Ha azonban a gyermek eleve elzárkózik ezektől, akkor fordítsuk meg a helyzetet és legyen ő a tanárunk! Töltsük ki mi a lapokat, olykor hibázzunk, hagyjuk, hogy kijavítsa és elmagyarázza, hogyan kell jól megoldani. A legtöbb esetben így még a nyári tanulástól ódzkodó gyerekek is örömmel és játékosan tanulnak, gyakorolnak a szünetben.