Társkereső Három Királyfik

Társkereső szolgáltatást indít a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom - jelentette be a civil szervezet vezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján. A mozgalom célja, hogy megszülessenek a tervezett gyerekek Magyarországon.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 26. bencze.aron

Társkereső szolgáltatást indít a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom – jelentette be a civil szervezet vezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján. A mozgalom célja, hogy megszülessenek a tervezett gyerekek Magyarországon.


Székely András közölte, hogy a mozgalom támogatásával ezt a társkereső szolgáltatást azoknak hozzák létre, akik komoly kapcsolatot akarnak építeni, akik családot, gyereket szeretnének, akik az “igazit” keresik.   Elmondta, első lépésként azoknak a jelentkezését várják, akik igénybe vennék a mozgalom szolgáltatását; számukra később internetes közösségi, ismerkedő oldalt nyitnak, ahol a tagok egyebek mellett programokat szervezhetnek egymásnak. Az érdeklődők a www.haromkiralyfi.hu oldalon keresztül jelentkezhetnek be a társkereső szolgáltatásba, kedd délutántól.
    
A mozgalom úgynevezett életkészség-tréningeket, valamint teaházat is működtet majd. Előbbin – Salavecz Gyöngyvér pszichológus, egyetemi adjunktus tájékoztatása szerint – különböző módszerekkel megtanulhatják majd a hétköznapi stressz kezelését. Ötvös Ágnes mentálhigiénés szakember, a teaház moderátora pedig arról beszélt, hogy azért kívánják segíteni a “férfiak és nők találkozását egy beszélgető platformon”, mivel megítélésük szerint a fiatal felnőttek egyik legnagyobb problémája a párkeresés, pártalálás. Jelezte: a teaház keretei azt biztosítják, hogy adott párkapcsolati témakörben – egy moderátor segítségével – a résztvevők személyesen, közvetlenül, “konkrét” válaszokat kaphatnak egymástól, valamint megtanulhatják az egymás felé való elindulást, közeledést és egymás “nyitott fogadását”.

A szervezet továbbá a család és karrier témájában előadássorozatot is indít; ezeken mások mellett előadást tart majd Pál Ferenc katolikus pap mentálhigiénés tanácsadó, Bagdy Emőke és Tari Annamária pszichológus, valamint Purebl György pszichiáter. A társkeresőre, a tréningekre, az előadásokra és a teaház programjaira bárki jelentkezhet. Székely András azt hangoztatta, hogy a mozgalom nemcsak a boldog párkapcsolatok kialakításában kíván segítséget nyújtani, hanem abban is, hogy a kapcsolatokat hogyan lehet a problémák ellenére is megőrizni.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elindítója a 2012-ben elhunyt Kopp Mária orvos-pszichológus volt, aki a  Népesedési Kerekasztal szervezőjeként is sokat tett a magyar családpolitikáért. A mozgalmat 2009-ben azért hívták életre, mert bár Magyarországon a fiatalok átlagosan 2,4 gyermeket terveznek, később mégis csak 1,3 születik meg a különböző nehézségek miatt. A mozgalom abban kíván szerepet vállalni, hogy a kormányzatoknak tett javaslataival, illetve saját programjaival olyan feltételeket teremtsen, melyek elősegítik a családteremtést, a gyerekvállalást.

Kutatások szerint a tervezett gyerekek megszületését hátráltatja egyebek mellett az anyagi helyzet, a bölcsődék, óvodák hiánya, a munkahelyi diszkrimináció, a pártalálás nehézségei, a munka és a magánélet összeegyeztetésének kihívásai vagy a támogató közösségek hiánya.