Te lennél a helyében? A világ leghíresebb gyerekei

Sokak által csodált vagy irigyelt művészek, vagy csupán egyszerű emberek, akik létezésükkel mégis nyomot hagytak kultúránkban, történelmünkben? Életük sokszor kalandos, sőt, megpróbáltatásokkal teli volt, de máig felejthetetlenek. Ők a világ leghíresebb gyerekei.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 12. czefernek.lena

Sokak által csodált vagy irigyelt művészek, vagy csupán egyszerű emberek, akik létezésükkel mégis nyomot hagytak kultúránkban, történelmünkben? Életük sokszor kalandos, sőt, megpróbáltatásokkal teli volt, de máig felejthetetlenek. Ők a világ leghíresebb gyerekei.


Mozart

A világ egyik leghíresebb gyermeke kétségtelenül Wolfgang Amadeus Mozart volt. A zenei géniusz első műveit hat éves korában improvizálta, de 3-4 éves korában már nagyközönség előtt lépett fel zongorajátékával. A zenész apuka által trenírozott csodagyerek szinte Európa valamennyi országát végigjárta, játékát uralkodók, érsekek csodálták, főúri szalonokat töltött meg fellépései alkalmával. A kezdeti diadalmenetet azonban később küzdelmes életpálya váltotta fel, s a fiatal komponista anyagi gondokkal, betegséggel küzdött. Wolfgang Amadeus Mozart 35 évet élt, ám rövid pályafutása végérvényesen megváltoztatta zenei kultutránkat.

Michael Jackson

Szinte nincs olyan a világon, aki ne emlékezne egy aranytorkú fekete fiúcskára, Michael Jacksonra. A Jackson Five nevű formáció arca, lelke később azt is bebizonyította: egyedül is megállja helyét a popzene világában. Zűrös ügyei (plasztikai műtétek, bőre kifehéredik, gyerekek molesztálásával vádolják, végül saját gyermekeit béranya hordja ki), neveltetése körüli botrányok (a fiatal énekespalánta testvérekkel kegyetlenül bánó menedzser-apa) ellenére csillaga sokáig töretlenül ível felfelé. Később anyagi gondokkal küzd, s a nagy visszatérést tervezgeti, mikor máig vitatott körülmények között távozik az élők sorából.

Mansfeld Péter

A magyar történelem egyik leghíresebb gyereke az 1956-os forradalmat követő megtorlások kegyetlenségének jelképévé vált. A „pesti srácok” közül való vasesztergályos-tanuló sorsa megrendítő: az „igazságszolgáltatás” legfiatalabb áldozata ugyanis nem volt még 18 éves, amikor halálra ítélték. A forradalom mártírjának kivégzésére csupán akkor került sor, amikor jogilag kivitelezhetővé vált a döntés.

Maculay Culkin

Ki ne emlékezne a Reszkessetek betörők! zseniális gyermekszínészére, Maculay Culkinre, aki gyakorlatilag az egész mozit egyedül vitte el a hátán 10 évesen! A kisfiú a sorozat részeivel szerzett népszerűséget később nem tudta megismételni, s gyerekkorát nehezítette, hogy szülei ádáz harcot vívtak felügyeleti jogáért. Így az ő élete is meglehetősen zűrösen alakult: szakmai próbálkozásai és korai házassága mellett vakvágányra fut: kábítószer-birtoklásért tartóztatják le többször is. Az utóbbi időben keveset láttuk a mozivásznon, de továbbra is színészként tevékenykedik.

Arthur Rimbaud

A szimbolizmus úttörőjének számító kölyök-poéta 16 évesen teljesen kiforrott költeményekkel a zsebében kóborolt Franciaországban. Viharos szerelmi viszonyba bonyolódott a kor szintén kiemelkedő költő-óriásával, Paul Verlainnel, majd szakításuk után, 19 évesen megírta élete utolsó művét. Később kereskedőnek állt, s fiatalon életét vesztette. Többé nem alkotott, de a gyermek író-zseni mégis 20. századi művészek tucatjaira volt hatással.

Romulus és Remus

A világ leghíresebb ikerpárja kétség kívül Romulus és Remus volt. A legenda szerint Róma városának alapítói Rhea Silvia hercegnő és Mars, a háború istenének fiai, akiket születésük után el akartak veszejteni. Ám a folyóparton hagyott csecsemőket végül egy nőstény farkas nevelte fel, ezt a momentumot számos alkotás örökítette meg. A legenda szerint Romulus Róma első királya lett, mégpedig azon az áron, hogy megölte testvérét és legfőbb ellenlábasát.

Drew Barrymore

A színészdinasztiába született kislány már 11 hónaposan a kamerák előtt pózol, majd 7 évesen az egész világ megismeri angyali arcocskáját Steven Spielberg ET-jében. A hirtelen jött hírnév zűrös kamaszkort von maga után: középiskolai tanulmányait drogpoblémák miatt nem tudja befejezni. Végül élete egyenesbe kerül, s bebizonyítja: felnőtt színészként is képes megállni a helyét. Több hollywood-i sikerprodukció szereplője a mai napig, ám magánélete továbbra is meglehetősen rendezetlen.

Anne Frank

Egy kislány, akinek második világháború alatt írt naplója bejárta az egész világot, s megváltoztatta gondolkodásunkat. A német származású Anne Frank családja a zsidóüldözés elől menekül Hollandiába, ahol 25 hónapig bújkálnak. Végül egy feljelentés nyomán deportálják őket, s az édesapa kivételével nem élik túl a megpróbáltatást. A kislány üldöztetés alatt lejegyzett gondolatait 1947-ben adja ki apja, s a mű azóta az egész világon ismertté vált: 65 nyelven olvasható, számtalan feldolgozása ismert, még operát is készítettek belőle.

Polgár Judit

A sakkozás legkülönlegesebb szereplőinek számító Polgár-lányok legifjabb tagja. A gyerekeket édesapjuk gondos, otthoni nevelése juttatta el a csúcsra: Judit a sakk női világranglistáját 1989 óta megszakítás nélkül vezeti. 12 éves kora óta a felnőtt női világranglista 1. helyezettje, s a férfi nemzetközi nagymester címet 15 éves és 4 hónapos korában szerezte meg, ami akkor világcsúcsnak számított. Ő maga azt vallja, édesanyaként teljesebb életet él, mint amikor aktív versenyző volt, s éppen ezért nem is szeretné követni apja hatásos nevelési módszereit.

Mózes

A zsidó és keresztény történelem egyik legnagyobb alakjának életét hányattatott gyerekkorától ismerhetjük: Ahogy az Ótestamentumban meg van írva, a fáraó rabszolgasorba taszította a zsidókat, és megparancsolta, hogy minden fiúgyermeket öljenek meg. Mózes anyja azonban egy kosárban (mózeskosár) a Nílus hullámaira bízta az újszülött gyermeket. A  fáraó leánya fürdéskor megtalálta és sajátjaként nevelte fel a fiút, aki később Isten munkatársává vált. Az Úr égő csipkebokor képében jelent meg neki, segített népét kivezetni az Egyiptomi fogságból, s rá bízta a Tízparancsolat kőtábláit.