Templomok Éjszakája és a Szakrális Művészetek Hete

A magyar fesztiválpalettán szerepel egy olyan formabontó rendezvény, amit nem kísér hangos kampány, szép csendesen mégis országos és határokon átívelő eseménysorozattá nőtte ki magát. Az Ars Sacra Alapítvány hatodik éve szervezi meg a Templomok Éjszakáját és a Szakrális Művészetek Hetét. A két eseménysorozat közös új neve Ars Sacra Fesztivál.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 14. bencze.aron

A magyar fesztiválpalettán szerepel egy olyan formabontó rendezvény, amit nem kísér hangos kampány, szép csendesen mégis országos és határokon átívelő eseménysorozattá nőtte ki magát. Az Ars Sacra Alapítvány hatodik éve szervezi meg a Templomok Éjszakáját és a Szakrális Művészetek Hetét. A két eseménysorozat közös új neve Ars Sacra Fesztivál.


A Kárpát-medencei kiterjesztésű programsorozat keretébena zsidó – keresztény kultúrkörhöz tartozó művészeti alkotások bemutatása a nemzet lelki felemelkedését és spirituális egységét hivatott szolgálni. A Fesztivál eseményein a nagy budapesti múzeumoktól a vidéki gyűjteményekig, a kis falusi kápolnáktól a Bazilikáig, sok-sok magyarországi helyszínen több száz program várja az érdeklődőket kilenc napon át.

Ezúttal is számos új helyszín kapcsolódik be: a Budapest Galéria, a Duna Palota, a Klebelsberg Kultúrkúria, a Mom Kulturális Központ, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Dorottya Café először fogad be a fesztiválhoz kapcsolódó programokat, a Szépművészeti Múzeum és a Kiscelli Múzeum pedig sok év után újra programhelyszín lesz.

A rendezvény sajátossága, hogy határokon átívelve a művészetek nyelvén igyekszik kifejezni az evilági életen túlmutató szakralitás jelenvalóságát világunkban.

A fesztivál programjait – képző- és iparművészeti kiállításokat, különböző műfajú koncerteket, színházi, irodalmi előadásokat, tárlatvezetéseket, gyerekprogramokat ingyenesen látogathatja a nagyközönség.

Az immár hagyományosnak tekinthető rendezvények ezúttal sem maradnak el.

  • A fesztivál részeként a Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódó Templomok Éjszakáján, 2012. szeptember 15-én, idén a Kodály évforduló kapcsán több felekezet templomában csendül fel azonos időben egy-egy Kodály zenemű, egyszerre határokon innen és túl.

 

  • Ismételten bekapcsolódnakBudapest legnagyobb múzeumai – a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Budapesti Történeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Kiscelli Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum – egy-egy szakrális tematikájú kiállítással, előadással vagy koncerttel.

 

  • A különböző történelmi egyházak közös dicsőítést tartanak a budapesti Szent István Bazilikában, szeptember 16-án, közös kincsüket, a zsoltárokat énekelve.                                           

„A zsoltárokban van valami olyan csodálatos erő, mely az összes erény gyakorlására serkenti a lelkeket.”    (X. Piusz pápa)

Az Ars Sacra vendégei lesznek:  Aknay János Kossuth díjas festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Anima Musicae Kamarazenekar , Bogányi Gergely Kossuth díjas zongoraművész, Császár Angela Érdemes Művész, Fassang László orgonaművész, Ferencz Éva Magyar Örökség-díjas énekművész, Kárpáti Tamás Kossuth díjas festőművész,  a Kelemen Kvartett, Kéri Kitty  és  Oberfrank Pál színművészek,  Lackfi János író-költő, a Misztrál Együttes, Pro Musica Leánykar , Rohmann Ditta csellóművész, Stefanovits Péter grafikusművész, a Szent Efrém Férfikar  és sokan mások.

A fesztivál fővédnökei: Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Mádl Dalma asszony