Terhes nő bárhol pisilhet – elképesztő törvények!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 19. czefernek.lena

Rengeteg elavult és ostobának tűnő jogszabály kering a köztudatban. Szerencsére a legtöbb csak városi legenda, ha esetleg mégis hatályban lenne még egyik-másik, a rendőrök – jó esetben – nem fognak a helyszínen kivégezni, amiért Alabamában sót szórtál a vonat elé. A törvények zöme még hatályban van, de senkit nem büntetnek meg, ha vét ellene.


Forrest Gump államában halállal büntetik, ha valaki sót szór a vasúti sínekre. Az utóbbi időben mondjuk senkit sem végeztek ki miatta, de a törvény őrei nem mindenhol ilyen könnyelműek. Pénzzel általában minden nézeteltérés kisimítható, így menekült meg Robert Siciliano mexikói vakációja során is. Az úriember nem sokkal egy kettes erősségű hurrikán után kerülgette autójával az útra dőlt pálmafákat, amikor a rendőrség lekapcsolta. Szerintük túl sokat szlalomozott az úttesten, ami az ottani törvények szerint illegális. Sicilianónak száz dollárjába került kifizetni a rendőröket, de inkább ezt választotta, mint a mexikói börtönt.

Dick Atkins, philadelphiai ügyvéd pont ezért azt javasolja, ha külföldön megszegünk egy nem ismert, abszurd törvényt, jobb, ha megkeresünk egy ügyvédet. Ha mégoly nevetségesnek is tűnik az ügy, nem tudhatjuk, hogy csak egy kapzsi rendőr próbál lehúzni, vagy egy helyi szokást rúgtunk fel. Talán a törvényszegésnek nincs helyszíni következménye, de legközelebb lehet, hogy pont ezért tagadják meg a vízumkérelmünket.

Hazaáruló egy bélyeg miatt?

Tehát jobb, ha körültekintő vagy. A hülyeségért egyébként nem kell egzotikus országba utazni, felvilágosult nyugati államok is tobzódnak az ostoba és pókhálós törvényekben. A brit tudósok hazája dobogós helyet foglal el a képzeletbeli listán. Ezért fontos, hogy tudd, ha meghalni készülsz Nagy-Britanniában, inkább ne a Westminster-palotában tedd, ugyanis ez ott illegális. A bélyegekkel is vigyázz, mert ha a királynő képét fejjel lefelé ragasztod a képeslapodra, lehet, hogy az lesz az utolsó, amit az egy eurós, fapados londoni hétvégéről hazaküldesz, mivel ezt a cseppet sem patrióta tettet az angol jog hazaárulásnak minősíti.

Van egy jogszabály, melynek csavaros paradoxonán az agyafúrt John Cleese is hümmögve biccentene. Ez az Egyesült Királyság 2006-ban hozott adószabályozási csomagjából való. Eszerint törvénytelen nem elmondani az adószedőnek azt, amit nem akarsz, hogy megtudjon, viszont teljesen legális kifecsegni azt, amit nem bánod, ha tud. Egy született britnek ehhez nem kell magyarázó lábjegyzet. Azért a jogfolytonosságnak van jó oldala is, például a terhes nők ott könnyítenek magukon London utcáin, ahol csak akarnak, akár egy rendőr sisakjába is.