Tiltakozás az otthonszülő-bábák elítélése kapcsán

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 18. czefernek.lena

A Napvilág Születésház és a Születésház Egyesület képviselői mai napon tiltakozásukat fejezték ki a Cseh Nagykövetségen Ivana Königsmarkovának, a Cseh Bábaszövetség elnökének letöltendő börtönbüntetésre való ítélése miatt és nyílt levélben fordultak a Cseh Köztársaság illetékes minisztereihez.


A cseh bábával szemben a prágai kerületi bíróság ez év szeptemberében két év felfüggesztett börtönbüntetést és öt év foglalkozástól való eltiltást állapított meg egy szerencsétlenül végződő otthonszülésnél való részvétel miatt.   

A két szervezet nyílt levélben hívta fel Leos Heger cseh egészségügyi miniszter és Jiri Pospisil igazságügyi miniszter figyelmét a szükséges jogi lépések megtételére, amelyek a Cseh Köztársaságban biztosítanák, hogy az otthonszüléseket kísérő független bábák a kórházi szülész-nőgyógyász orvosokkal egyenlő bánásmódban részesüljenek.

Jelenleg mind Magyarországon, mind a Cseh Köztársaságban a kórházon kívüli szüléseket kísérő bábák ügyeit – a kórházi orvosokétól eltérően – büntetőeljárás keretében vizsgálják. 

  Magyarországon ennek a bírósági kettős mércének lett áldozata dr. Geréb Ágnes, a hazai otthonszülések elindítója, nemzetközi bába szaktekintély. A dr. Geréb által is jegyzett levelet felolvasták azon a tiltakozó megmozduláson, melyet a cseh bába ügyének igazságos elbírálásának érdekében rendeztek Prágában a mai napon.