Tippek – hová menjünk az adventi időszakban Bécsben?

Tényleg annyira rohanósra sikeredik néha az adventi időszak mindannyiunknak, hogy nem egyszer kell mindenféle praktikához folyamodnunk, hogy az igazi karácsonyvárás meghitt, szeretetteljes és a régen elfeledettnek hitt hangulatot megidéző atmoszférájú legyen.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 15. Paulik András

Tényleg annyira rohanósra sikeredik néha az adventi időszak mindannyiunknak, hogy nem egyszer kell mindenféle praktikához folyamodnunk, hogy az igazi karácsonyvárás meghitt, szeretetteljes és a régen elfeledettnek hitt hangulatot megidéző atmoszférájú legyen. Ennek egyik egyszerű módja – amelyet sok család „alkalmaz” – hogy egy(-egy) napra kiugranak a sógorokhoz egy kis ráhangolódásért.


Mivel Bécs messze is van – azért mégiscsak neki kell készülni, hogy a gyerekekkel kiugorjunk – meg közel is – néhány óra alatt ki lehet jutni kocsival, vagy vonattal – nem árt ha előtte tájékozódunk, a nem kicsi Bécs mely szegletét vegyük célba.

A Bécsi Piacfelügyelet adatai szerint tizenhét adventi vásárnak és egyéb piaci jellegű karácsonyi rendezvénynek ad otthont idén az osztrák főváros – tudatta a családháló.hu-val Bécs Város Képviseleti Irodája. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kül- és belföldi látogatók összesen 873 standnál szürcsölhetik a forró puncsot és forraltbort vagy válogathatnak a kézműves karácsonyi ajándékok között.

A Christkindlmarkt a családokról szól

Idén is a legnagyobb karácsonyi vásár a Városháza előtt felállított Bécsi Adventi Varázslat, amelynek képeskönyvbe illő kulisszái évente mintegy hárommillió látogatót vonzanak Ausztriából és külföldről egyaránt. A 26. alkalommal megrendezett Christkindlmarkt elsősorban a családokról szól. A gyerekeket Jézuska-műhely, Jézuska-expressz, Mennyei Postahivatal és jászolkiállítás várja, míg szüleik 144 stand kínálatából válogathatnak, amelyek a kulináris élvezetek mellett változatos kézműves ajándéktárgyakat és karácsonyfadíszeket is kínálnak.

Szintén a hagyományos vonalat követi az Am Hof karácsonyi vására, ahol a kézzel készített ajándéktárgyakat ékszerek, antikvitások és műalkotások egészítik ki. Különösen hangulatos a spittelbergi karácsonyi vásár, ahol a macskaköves utcácskák biedermeier homlokzatai előtt több mint száz árus kínál kerámiát, ékszereket és kézműves termékeket.

Az egykori bécsi kórház parkjában (Altes AKH) helyet kapó tradicionális karácsonyi falu idén új elemmel, egy kis jégpályával egészült ki, ahol korcsolyázni és curlingezni lehet. Az ötven stand mellett élő jászol, nosztalgia-körhinta és karácsonyi vonat várja a legkisebbeket. A karácsonyi hangulatról toronyzenészek, kórusok és énekegyüttesek gondoskodnak.

Adventi vásárból újévi vásár

Nyugati szomszédunk leghosszabb jászlával ünnepli fennállásának 25. évfordulóját az Altwiener Christkindlmarkt a Freyungon; a monarchia korát idézi a Schönbrunni Kastély előtt felállított elegáns adventi vásár. A Compress szerint itt 75 osztrák és a szomszédos országokból érkezett kiállító kínál bádogjátékokat, nosztalgikus képeskönyveket, bibliai állatseregletet, kerámiákat és kézzel hímzett terítőket az 1880-as évek stílusában. December 28. és január 1-je között az adventi vásár egy pillantás alatt újévi vásárrá avanzsál, hogy a szilveszterezéshez szükséges kellékekkel lássa el az ide látogatókat.

A bécsiek nagy kedvence a barokk Karlskirche előtt megrendezett adventi vásár. Itt a kézműves termékek mellett változatos szórakoztató program, például árnyékszínház vagy tűzijáték várja az időseket és fiatalokat.

Van, aki modernül szereti

A modernitás a védjegye a MuseumsQuartier téli programjának: a kivilágított jégpavilonokban rendhagyó puncskreációkat kínálnak, a különleges hangulatról pedig az épületek homlokzatára vetített fények és nemzetközi DJ-k gondoskodnak. A játékos kedvűek curlingezhetnek és jégből készült versenypályán manőverezhetik át a távirányítós autókat.

A bécsi adventi vásárokés karácsonyi falvak listája (a változtatás jogát a szervezők fenntartják):

– Christkindlmarkt am Rathausplatz, 1010 Wien
– Altwiener Christkindlmarkt, Freyung, 1010 Wien
– Kunst und Antiquitätenmarkt zu Weihnachten, Am Hof, 1010 Wien
– Weihnachtsmarkt auf dem Maria-Theresien-Platz, 1010 Wien
– Adventmarkt, Mahlerstraße, 1010 Wien
– Adventmarkt, Oberes Belvedere, 1030 Wien
– Adventmarkt, Resselpark, 1040 Wien
– Adventmarkt, vor der Kirche Maria Hilf, 1060 Wien
– Weihnachsmarkt, Spittelbergviertel, 1070 Wien
– Adventmarkt, Hof im Alten AKH, 1090 Wien
– Adventmarkt, Favoritenstraße/Quellenstraße, 1100 Wien
– Adventmarkt, Fußgängerzone Favoriten, 1100 Wien
– Adventmarkt, Meidlinger Hauptstraße, 1120 Wien
– Adventmarkt, Schloss Schönbrunn, 1130 Wien
– Adventmarkt, Am Platz, 1130 Wien
– Adventmarkt, Türkenschanzpark, 1180 Wien
– Adventmarkt, Franz-Jonas-Platz, 1210 Wien

Piaci jellegű karácsonyi rendezvények:

– Weihnachtsmarkt der Wiener Stadtgärtner in den Blumengärten Hirschstetten, Quadenstraße 15, 1220 Wien (a Bécsi Kertészeti Vállalat karácsonyi vására)

– Weihnachtszauber beim Schloss Wilhelminenberg, Savoyenstraße 2, 1160 Wien (Karácsonyi Varázslat a Schloss Wilhelminenbergnél)