Top 10 karácsonyi olvasmány

A karácsonyi hangulathoz a halászlén, tojáslikőrön és a fenyőillaton kívül a megfelelő olvasmány is hozzátartozik. Az egész éves hajtás után az ember karácsonykor családi körben megpihen, és talán arra is jut idő, hogy a nagy evések-ivások, vendégeskedések közepette esténként egy kényelmes fotelben vagy az ágy melegében egy alkalomhoz illő könyvvel tegye teljessé az ünnepet. A teljesség igénye nélkül az alábbiakban a legnépszerűbb karácsonyi olvasmányokat szedtük össze.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 23. szabo.daniel

A karácsonyi hangulathoz a halászlén, tojáslikőrön és a fenyőillaton kívül a megfelelő olvasmány is hozzátartozik. Az egész éves hajtás után az ember karácsonykor családi körben megpihen, és talán arra is jut idő, hogy a nagy evések-ivások, vendégeskedések közepette esténként egy kényelmes fotelben vagy az ágy melegében egy alkalomhoz illő könyvvel tegye teljessé az ünnepet. A teljesség igénye nélkül az alábbiakban a legnépszerűbb karácsonyi olvasmányokat szedtük össze.


1. Charles Dickens: Karácsonyi ének
Bár a hasonló összeállítások általában ezzel a művel kezdődnek, az öreg Scrooge története a karácsony szerves részévé vált. Dickens regényéből számtalan feldolgozás készült (legutóbb egy 3D-s mozifilm Jim Carrey főszereplésével), sikere 1843-as megszületése óta töretlen, ezért vétek lenne nem ezzel kezdeni a felsorolást. A fösvény és zsugori uzsorás legszívesebben eltörölné a karácsonyt a föld színéről, azonban karácsony éjjelén három szellem látogatja meg őt: az elmúlt karácsonyok, a jelen karácsonyának és a jövő karácsonyának szelleme. Scrooge, miután számot vet múltjával, meglátja a szomorú jelent és a kilátástalan jövőt, jó útra tér, és ezzel a körülötte élőkön is segít.

2.  O. Henry: Háromkirályok ajándéka
A karácsony szellemét követve a második helyen egy meghatóan szép történet áll, mely egy fiatal, és nélkülözni kénytelen házaspárról szól, akik feláldozzák egymásért legnagyobb kincsüket, csak hogy a másiknak örömet szerezzenek.

3. Hans Christian Andersen: A fenyőfa
A dán meseíró klasszikus novellája a szegény fenyőfáról szól, akinek minden vágya, hogy egyszer kivágják, és ő is végre karácsonyfaként díszeleghessen. Rá kell jönnie azonban, hogy igazán boldog akkor volt, amikor még facsemeteként ábrándozott a jövőről.

4. Chris Van Allsburg: A Polár expressz
A meséknél maradva a listáról kihagyhatatlan az amerikai Chris Van Allsburg A Polár expressz című könyve a kisfiúról, aki már majdnem elhitte, hogy a Mikulás nem létezik. Karácsonykor azonban a kisfiúért eljön az Északi sark felé tartó vonat, ahol nem elég, hogy személyesen is találkozhat a Mikulással, de bármilyen ajándékot kérhet is tőle. A kiválasztott csengettyű azonban csak azoknak szólal meg, akik még hisznek a Mikulásban, így a könyvet mi is azoknak ajánljuk…

5. Lucy Maud Montgomery: Anne karácsonya
A vörös hajú Anne Shirley rajongóinak nagy örömére a kanadai írónő novellái egy karácsonyi kötetben jelentek meg a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. A rövid történetek a Váratlan utazás és az Anne sorozat helyszíneire repít minket vissza a Lucy Maud Montgomery-re jellemző szeretettel, bájjal és humorral megfűszerezve.

6.  Tim Burton: Karácsonyi lidércnyomás
Ha valaki karácsonyi borzongásra vágyik, Tim Burton Karácsonyi lidércnyomása a legmegfelelőbb választás, nemcsak könyvben! A történetből megtudhatjuk, mi történik, ha a Halloweenföldjéről átszökött csontvázi Izsák elrabolja a Télapót és saját maga próbálja menedzselni a szeretet ünnepét.

7.  Agatha Christie Poirot karácsonya
A borzongásnál maradva a krimi szerelmesei karácsonykor is találhatnak igényeiknek megfelelő olvasmányt. Agatha Christie Poirot-ja karácsonykor sem pihen, és egy rejtélyes gyilkosságot kell megoldania Gorston Hallban.

8. Jókai Mór: Melyiket a kilenc közül?
Jókai Mór megható novellája egy apáról szól, aki egyedül neveli kilenc gyermekét és ünneplik együtt a korántsem ajándékokban gazdag karácsonyát. A történetben a szegény csizmadiának az egyedül élő milliomos (talán a magyar Scrooge) felajánlja, hogy vállalja a kilenc gyerek közül egynek a neveltetését. Az apa azonban nem tud dönteni, így tovább énekel mind a kilenc gyerekkel.

9. Oscar Wilde: A boldog herceg
Oscar Wilde novellája talán nem teljesen karácsonyi, azonban a fájdalmasan szép történet az ólomszívű szoborról és a fecskéről, aki a herceg minden kívánságát teljesíti, jó példája az önfeláldozásnak, a szeretnek, és az együttérzésnek, amiről a karácsony is szól.

10. Fejős Éva: Karácsony New Yorkban
Végül, de nem utolsósorban álljon itt egy magyar újdonság, amely valószínűleg idén több családban is megtalálható lesz a fa alatt. Fejős Éva regényének főhőse Martin, valamint apja, az öreg rockzenész, aki karácsonyi partira invitálja őt és anyját New Yorkba, a partin azonban mindenki élete megváltozik.