Top 5 Nemzetközi Katonai Iskola

Milyen lehet az élet egy elit katonai iskola falai között? Megmutatjuk az öt legkeményebb kiképzőközpontot szerte a világban!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 04. czefernek.lena

Milyen lehet az élet egy elit katonai iskola falai között? Megmutatjuk az öt legkeményebb kiképzőközpontot szerte a világban!


5.  Koreai Katonai Akadémiák

Dél-Korea a mai napig hadi készültséget tart, hiszen a koreai háború tűzszünetét azóta is számtalan összecsapás zavarta meg. Ezért alapították a Koreai Katonai Akadémiákat, amelyek arra szolgálnak, hogy a fegyveres erőknek legyen folyamatos utánpótlása. Három fő területen képeznek katonákat: a hadsereg, a légierő, és a tengerészet részére. A katonai kiképzés mellett itt arra is hangsúlyt fektetnek, hogy a kadétok hozzájuthassanak felsőoktatási képzéshez. A legtöbb katonai iskolához hasonlóan ide sem könnyű bejutni: a jelentkezőknek számtalan fizikai és szellemi kritériumot kell teljesíteniük, és a középiskolai eredményeiknek is kiválónak kell lenni. Az akadémiák sokszor magasabb szintű oktatást kínálnak, mint egyéb koreai egyetemek, s a hallgatók a négy év végeztével tudományos fokozattal, mérnöki vagy társadalomtudományi diplomával távozhatnak az angol nyelv megfelelő elsajátítása mellett. Az akadémiák belső élete az amerikai mintát követi, és hasonló egy katonai ezred rutinjához. A kadétok ugyanúgy kapnak szakmai és katonai kiképzést, ám fontos különbség, hogy férfiak és nők egyaránt tisztában vannak vele: bármikor mozgósíthatóak, s ők jelentik az elő számú védelmi vonalat egy lehetséges északi invázió esetén.

4.  Saint-Cyr Katonai Akadémia (École Spéciale Militaire de Saint-Cyr)

A francia hadsereget lehet dicsérni vagy szídni, de az biztos, hogy nagy múltra tekint vissza. Ennek a nemzetközileg elismert hadseregnek a vezetőit Napóleon óta a Saint-Cyr Katonai Akadémia sorai között képezik (melynek szó szerint “különleges katonai iskola” a neve). Franciaország első számú katonai iskolája Bretagne-ban található és mottója “Tanuljunk a győzelemért!” Sok más felsőfokú katonai intézménnyel ellentétben ez az iskola nem kínál egyetemi diplomát, de a diákok Master of Arts vagy Master of Sience fokozatot szerezhetnek (művészeti vagy tudományos mesterképzés). Ezért az ide jelentkezőknek nem csak alapos fizikai és alkalmassági vizsgálatokon és egy sor beszélgetésen kell megfelelniük, de már rendelkezniük kell egyetemi diplomával is. Az iskola elsődleges célja, hogy soraiból kerüljenek ki a francia hadsereg katonai vezetői: tisztek, szakaszvezetők. A diákok a három éves intervallum alatt folyamatosan (1-3 hetente) részt vesznek katonai kiképzéseken, amellett sokan kiegészítő képzésekre járnak kiegészítendő katonai szakirányukat. Az iskola diákjai szintén katonákhoz méltó körülmények között tanulnak. Mivel a franciáktól nem áll távol a látványos felvonulások, demonstrációk sora, az itteni diákok ebben is az élen járnak.

3.  Ausztrál Védelmi Erők Akadémiája (Australian Defense Force Academy)

Az ausztrál katonai tradíciók egészen a koloniális korszakra vezethetők vissza. A brit gyökerekkel rendelkező ausztrál milícia kezdetektől fogva az első számú védelmi vonalat jelenti a sziget illetve a kontinens életében. Ha megértjük a szigetország földrajzi jelentőségét, akkor azt is látnunk kell, milyen fontos a megfelelő, jól képzett katonai támogatás. Valójában az ausztrál hadsereg sosem volt óriási, de hatékonyságában mindig is meghazudtolta méreteit. Ez pedig sokat elárul a vezetők képességeiről. Az Ausztrál Védelmi Erők Akadémiája viszonylag későn, 1986-ban nyitotta meg kapuit, s fő célja a hadsereg számára magasan képzett, megfelelő képességekkel rendelkező vezetők biztosítása. A canberrai ADFA a University of New South Wales “testvériskolája”, utóbbi biztosítja a tanulók számára a felsőoktatási képzést. Így aztán a kadétok gyakorlatilag minden képzési irányban tanulhatnak a művészettől a mérnöki képzésen keresztül a tudományokig. Külön érdekesség, hogy az iskola mindhárom ausztrál védelmi erő számára biztosít utánpótlást. Mint minden hasonló iskolába, ide sem könnyű bejutni, ám a diákoknak a katonai szabályoknak megfelelő házirend (uniformis viselése, hierarchia tisztelete) mellett meglehetősen sok szabadság jut: a képzésen kívül nem kötelező (de azért erősen ajánlott) számos sportfoglalkozás, és a kadétok hétvégén elhagyhatják a campuszt, ahol egyébként mindegyiküknek saját szobája van.

2.  Egyiptomi Katonai Akadémia

Az EMA az egyik legnagyobb múlttal rendelkező katonai oktatási intézmény Észak-Afrikában és a Közel-Keleten: 1811-ben alapították. Jelenleg Kairóban van a központja, és fő célja “a tisztek felkészítése és minősítése, hogy képesek legyenek különböző fizikai és pszichológiai körülmények között, háborúban és békeidőben vezetni a rájuk bízott csapatokat. 1936 – ig csupán az egyiptomi elit kerülhetett az EMA tagjai közé. Ez mára olyannyira megváltozott, hogy nem csupán alsóbb osztályok tagjai, de nők is jelentkezhetnek az akadémiára. Közkeletű tévhit, hogy a harmadik világnak minősített országok hasonló intézményei nyugati társaik mögött kullognak, az EMA a világ bármelyik hasonló iskolájával bátran felvehetné a versenyt. Az intézmény diákjai bachelor diplomát szereznek katonai tudományokból, amely az egyszerű katonai feladatoktól egészen a számítástechnikáig mindent magában foglal. Az EMA képzése minden kadétot felkészít a harcokra a stratégiai tervezéstől elkezdve az ejtőernyőzésig. Természetesen a diákok itt is hierarchikus rendszerben tanulnak, mint más hasonló intézményekben. Külön érdekesség, hogy Egyiptomban a katonai pályát sok alacsonyabb osztálybéli azért választja, mert ez biztos út bizonyos hatalmi pozíciók és befolyás elnyeréséhez az országban.

1.  Brit Tengerészeti Kiképzőközpont (Commando Training Center Royal Marines)

A bitek kihagyhatatlanok a listáról, lévén több évszázados katonai hagyománnyal rendelkeznek, s számos milíciai stílus, szokás vezethető vissza szokásaikra szerte a világon. Minden katonai akadémia célja, hogy vezetőket képezzenek a hadsereg, a légierő és a tengerészet részére, ezek közül igazán elit és kemény helynek számít a Commando Training Center Royal Marines (CTCRM) tengerészkiképző központ, amely Lympstone-ban található. A rangos tengerészgyalogság soraiba kerülő jelentkezők 1939 óta tanulnak az intézmény falai között, melynek hagyományai 1664-re nyúlnak vissza. Ehhez azonban részt kell venniük egy kemény kurzuson, amely a megfelelő szűrést biztosítja, akár tisztviselőnek, akár legénységi tagnak pályázik az illető. Ez a kezdeti tréning biztosítja, hogy a diákok később fizikailag és szellemileg is jól viseljék a kemény kiképzést. Mind a legénységi, mind pedig a tiszti képzés hossza kiugróan magas a NATO országok között: előbbi 32 hét, utóbbi 15 hónap, mely alatt az összes diák megtanulja a gyalogsági bevetés mikéntjét. A CTCRM sorai között nehéz az élet: a kadétok hihetetlenül fegyelmezett és fizikailag megterhelő képzést kapnak, ahol a stressz és a várakozás mellett a tempó is gyors, akár élesben. A diákok nyitott laktanyákban laknak és kevés szabadidővel rendelkeznek, a tisztek pedig számos vezetői kurzuson vesznek részt. Kétségtelen, hogy a tengerészgyalogság presztizse mit sem csökkent az évek során és a brit királyi tengerészet soraiban számtalan magasan képzett és motivált harcos található.