Tudatos vásárló fesztivál Székesfehérváron

A helyi élelmiszerekre, kézművestermékekre hívják fel a figyelmet szombaton Székesfehérváron a Tudatos vásárló fesztiválon.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 02. szabo.daniel

A helyi élelmiszerekre, kézművestermékekre hívják fel a figyelmet szombaton Székesfehérváron a Tudatos vásárló fesztiválon.


Silye Zoltán, a programsorozat helyi szervezőjének, a Fúzió Egyesület elnökének tájékoztatása szerint a Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Fúzió Egyesület által szervezett egésznapos programsorozat keretében mintegy húsz termelő és kézműves kínálja majd a portékáit, köztük gyümölcsszörpöket, mézet, gyümölcsöt, zöldséget, gyógynövénykészítményeket, kecskesajtot, friss süteményt, pékárut, füstölt húst.

Lesz sajtkészítési- és gasztronómiai bemutató, figyelemmel kísérhetik a résztvevők a hulladékból előállított ékszerek készítésének folyamatát, és megnézhetik a hulladékból varrt ruhák bemutatóját.

A rendezvény keretében koncerteket tartanak, a gyerekek pedig kincskereső játékkal, ólomkatona-öntéssel szórakozhatnak.

A székesfehérvári fesztivál egyike annak a három nagyvárosban megrendezett programnak, amelyeket európai uniós pályázati forrásból valósított meg a nonprofit, közhasznú szervezetként működő Tudatos Vásárlók Egyesülete egy-egy helyi szervezettel közösen.

A sort a székesfehérvári fesztivál nyitja meg, szeptember 4-én pedig Győrben, majd szeptember 24-én Esztergomban tartanak hasonló rendezvényt.   

Miután a fogyasztók figyelme mind inkább ráirányul a helyi termékekre, megnőtt az azokat forgalmazók száma.

Ezt bizonyítja a Fúzió Egyesület felmérése is. A civil szervezet  Székesfehérváron és 30 kilométeres körzetében felkutatta és a zoldterkep.hu weboldalon megjelentette a helyi termékeket árusító üzleteket.

Mint kiderült, a térségben egyebek között 14, helyi élelmiszert árusító bolt, 5 ökobolt, 2 kávézó, teázó, valamint 18 javítóműhely és 26 kulturális értéket képviselő hely van.