UH – és ami mögötte van

Akadnak ugyan ellenzői, ám az ultrahangvizsgálat korunk egyik legkorszerűbb mószere a terhesség és a magzat fejlődésének nyomon követésére. S hogy mit is érez az anyuka és a magzat a vizsgálat során?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 30. czefernek.lena

Akadnak ugyan ellenzői, ám az ultrahangvizsgálat korunk egyik legkorszerűbb mószere a terhesség és a magzat fejlődésének nyomon követésére. S hogy mit is érez az anyuka és a magzat a vizsgálat során?


Egy rutineljárás

A terhességi ultrahangvizsgálat napjainkban már olyan rutineljárás, mint a sztetoszkóp vagy a lázmérő használata egy háziorvosi rendelőben. Pedig nem volt ez mindig így, édesanyáink számára még semmilyen lehetőség nem adatott, hogy figyelemmel követhessék fejlődésünket, tudakozódhassanak nemünk, egészségi állapotunk felől. Az új technológia terjedésével azonban kérdések is felvetődhetnek bennünk. Ezek közül a leggyakoribb, hogy vajon mennyire biztonságos az ultrahang használata, illetve hogy mennyire zavarja meg a vizsgálat a baba nyugodt “benti” létét.

Ellenzők – mit hall a baba?

Természetesen ahogy mindennek, így az ultrahangvizsgálatnak is vannak ellenzői és párfogói, bár talán ez a legkevésbé vitatott eljárás a magzati szűrések sorában. Az ellenzők szerint a magzat furcsa hangot hallhat a vizsgálat során, ám a hivatalos tájékoztatás szerint ez nem lehetséges: sem az anya, sem pedig a magzat nem hallja vagy érzi az ultrahangos vizsgálat által kibocsátott hullámokat. Az ultrahang ugyanakkor a többi hanghullámhoz hasonlóan egy energiaforma, ami kis mennyiségű melegséget is termelhet, ha több órán vagy napon keresztül egy helyre összpontosít.

És amit a szakrendelők mondanak…

Az ultrahangot végző szakrendelők tájékoztatása szerint a magzatot valószínűleg egyáltalán nem zavarja az ultrahangvizsgálat. Ők úgy érvelnek, hogy a zavaró hatás a magzatmozgások változásán mutatkozhatna, de ezekre a mozgásra a méhen belüli anya-magzat kapcsolat sokkal erősebb hatással van. Ezt a kapcsolatot pedig az anya pozitív élményei is befolyásolják, így az az emocionális élmény is, hogy az anya látja a képernyőn saját gyermekét. A szakértők állítják: az orvostudomány ultrahangos vizsgálatának 30 éves történelme során nem adódtak mellékhatások sem az anyára, sem a magzatra nézve. Mivel elméletileg ezen vizsgálatok gyakorisága kockázatot jelenthet, előre meghatározott időközönként történnek csak meg, kivéve az indokolt eseteket, például a mesterséges megtermékenyítést.

Kutatások bizonyítják a vizsgálat ártalmatlanságát

Egy vizsgálat szintén azt mutatta ki, hogy a meghatározott keretek között végzett ultrahangvizsgálatnak nincsenek káros hatásai. A skandináv országokban végzett felmérés során tíz éven át követték a magzati korban ultrahanggal vizsgált gyerekeket: azt figyelték, hogy észlelnek-e náluk bármi eltérést az iskolai magatartásban, a fejlődésben. A kutatók semmilyen elváltozást nem találtak, holott ekkor még régebbi berendezéseket használtak, melyek energia kibocsátása jóval nagyobb volt a mai, korszerű gépekénél. Arra azonban még az ultrahangos szakemberek is felhívják a figyelmet, hogy fölöslegesen sok vizsgálatra járni viszont már csak azért sem érdemes, mert senki nem vizsgálta, mi történik ha valakit minden nap illetve egyszerre túl hosszú ideig figyelnek meg ultrahanggal.

De mi a valóság?

A valóság bizony az, hogy az ultrahangvizsgálat sokszor hosszadalmas és kényelmetlen lehet az anyának – és ezzelé együtt a babának is. Különösen az első időszakban, mikor az egyébként jéghideg zselével odaszorított jéghideg készüléket még erősen kell nyomni a terhes anyuka alhasára – ahol bizony a hólyag és a belek az új jövevény miatt éppen elég nyomásnak vannak kitéve. Az is gyakori jelenség, hogy a pici elfordul, “elmenekül” a vizslató szemek elől, s odaszorítja kezét, lábát a vizsgálni kívánt területre. Ezek szerint valami mégis zavarja? Vagy csupán véletlen egybeesésről van szó?

És most nézzük, mikor és miért kell ultrahangvizsgálaton részt vennünk!

6. hét

Ilyenkor még hüvelyi ultrahangvizsgálat történik, mégpedig a várandósság megállapításnak céljából.

12. hét

A genetikai rendellenességek, így a Down-szindróma kiszűrésére kötelező ultrahangvizsgálaton részt venni a 12. héten.

18. hét

A 18. hét környékén történik az úgynevezett genetikai ultrahang, ahol a velőcsőzáródási rendellenességeket vizsgálják az AFP eredmény tükrében.

28. hét

A 28-31. héten nézik a későn kialakuló fejlődési rendellenességeket, valamint hogy a magzat a terhesség korának megfelelően fejlődik-e.

36. hét

Ebben az időszakban a magzati méreteket, életjelenségeket vizsgálják, valamint a magzatvíz mennyiségét éls a méhlepény állapotát.