Új nevet kap György herceg az iskolakezdésre

Ahhoz, hogy Katalin és Vilmos fia beiratkozhasson az új iskolába, egy vezetéknévre is szüksége lesz, amit egyébként nem használna.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
iskola
2017. július 26. Hirado.hu

György herceg, aki múlt szombaton ünnepelte a negyedik születésnapját, hamarosan újabb mérföldkövet tudhat maga mögött, hisz szeptembertől megkezdi tanulmányait a Thomas’s Battersea Kensington-palota melletti intézményében. Bár a trónöröklési rend harmadik helyét elfoglaló György herceg a dédnagymamája, Erzsébet királynő révén az „Ő királyi fensége” cím birtokosa, így tulajdonképpen nincs szüksége vezetéknévre, de a tanulmányaihoz ez azért célszerű.

A királyi család honlapja szerint, ha a családtagoknak szüksége van egy vezetéknévre, akkor használhatják a Windsor vagy a Mountbatten-Windsor nevet. Vilmos herceg és öccse, Harry herceg az iskolában és a katonaságnál is a Wales nevet használták apjuk hercegségének neve után, s bár régebben az volt a gyakorlat, hogy a felnőtté válás után ezt elhagyták és felvették a család hivatalos nevét, a Mountbatten-Windsor-t, ők ezt nem tették meg. Ez alapján, az is előfordulhat, hogy György apja után (Vilmos cambridge-i herceg), a Cambridge nevet veszi majd fel, de egyelőre még egyiket sem erősítette meg a család.

A Mountbatten-Windsor nevet a királyi család azon tagjai viselik, akik nem kapták meg a brit királyi hercegi címet és nem jár ki nekik az „Ő királyi fensége” megszólítás. A gyakorlatban azonban mások is használják, pl. András herceg vagy Anna hercegnő, ahogyan teszi ezt Katalin hercegné, Károly herceg és Kamilla hercegné is. Hivatalosan azonban csak II. Erzsébet férfiági dédunokái viselhetnék a nevet.