Új szolgátlatás: Férjhez menni azonnal!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 10. bencze.aron

Az iratokon kívül csak egy másik emberre van szükség, aki szintén hajlandó házasodni.


Mind ez idáig a drop-in kifejezést arra alkalmazták az angolszász világban, hogy előzetes bejelentkezés nélkül lehet például fodrászhoz, fogorvoshoz vagy más szolgáltatóhoz menni. A svédek most változtattak a kifejezés eredeti jelentésén, és hozzátették az esküvőt. Június 9-én a stockholmi Skanzenben tartották a drop-in esküvő napját. Városszerte hirdetmények jelentek meg: “Akarsz házasodni? Polgári vagy egyházi módon? Gyere el a Skanzenbe, hozz magaddal egy szintén házasodni kívánó párt, születési anyakönyvi kivonatokat, a többiről mi gondoskodunk” – áll a felhívásokban.

A Skanzen Stockholmban a vidámság szigete, itt van a vidámpark és az állatkert, de ezen a napon idevárták a házasodni kívánókat is. Azokat is fogadták, akik csupán meg akarták újítani korábban tett ígéretüket. Polgári és egyházi esketők várták a párokat, és a helyszínen dolgoztak fényképészek, sminkesek és virágkötők, akiktől önköltségi áron lehetett megvenni a menyasszonyi csokrot. Sőt még pezsgőt is lehetett kapni, bár igaz, műanyag poharakból.

Kicsit távolabb felállítottak egy állványt, zenekar játszott rajta, és nemcsak menyasszonytáncra volt lehetőség, népi táncosok segítették azokat a párokat, akik máskülönben megbotlanának a saját lábukban. A gyerekek figyelmét ez idő alatt arcfestéssel és más játékokkal kötötték le önkéntes nevelők. A skanzeni éttermek esküvői menüt ajánlottak, külön térítésért piknikkosarat is lehetett vásárolni étellel-itallal.