Ünnepel a Gyermekvasút

Szombaton ünnepli 70. születésnapját a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút, amelynek építését 1948. április 11-én kezdték el a budai hegyekben. Ünnepi különvonattal és a hűvösvölgyi járműtelepen nyílt nappal várják az érdeklődőket. Ezzel a rendezvénnyel kezdődik a valamennyi kisvasutat bemutató éves programsorozat is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
máv
2018. április 13. MÁV

Április 14-én tartják a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút napját. A Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány és a budapesti Gyermekvasút közös rendezvénye egyúttal a Kárpát-medencei kisvasúti napok évadnyitója is.

Széchenyihegyen, a Gyermekvasút felső végállomásán szombaton 10 órától térzene várja az érdeklődőket az egykori úttörővasutasokból és jelenlegi gyermekvasutasokból álló fúvószenekar közreműködésével, majd a nyitóünnepség után különvonat indul. Az idei különvonat szerelvényét olyan járművek alkotják, amelyek az elmúlt évben estek át jelentős felújításon. A vonat élén az 1980-as éveket idéző (narancs-vörös) színterv szerint átfestett Mk45,2006 pályaszámú dízelmozdony áll. A szerelvényben közlekedik majd a decemberben átadott poggyászteres kocsi és három nagy kilátókocsi. A felújításról visszatérő kilátókocsikat már átlátszó esővédő ponyvával szerelték fel, az egyik jármű pedig a gyári állapotának megfelelő festést (világos kapaszkodók, sötétkék csík) és korhű feliratokat kapott, a feljáró ajtók között is visszaalakították a rácsos oldalfalat. A különvonat végére az ABamot2 motorkocsi kerül. A hűvösvölgyi végállomáson a Gyermekvasút múzeumát tekinthetik meg a látogatók.

A programra – az ebéd árát is tartalmazó – részvételi jegyeket Széchenyihegy állomáson lehet megváltani szombat délelőtt, a különvonat indulásáig.

Ezen a szombaton a Gyermekvasút hűvösvölgyi járműtelepe – a kisvasúti napi rendezvénytől függetlenül – egész nap várja az érdeklődőket, 10 és 17 óra között díjmentesen látogatható. Az érdeklődők megtekinthetik a ritkábban forgalomba kerülő járműveket és hazánk egyetlen motoros keskeny-nyomközű fordítókorongját, valamint bepillanthatnak a kisvasút műszaki bázisára is. Ki lehet próbálni a kézihajtányt, a LEGO® díszbe öltözött C50-es dízelmozdony rövid szerelvényét, mely a délutáni órákban Szépjuhászné és Hűvösvölgy állomások között ismét utasokat fog szállítani.

Mindkét program részletei elérhetőek a Gyermekvasút honlapján:

http://www.gyermekvasut.hu/rendezvenyek/gyermekvasut-napja-2018-aprilis-14/

http://www.gyermekvasut.hu/rendezvenyek/nyilt-nap-a-huvosvolgyi-jarmutelepen/

A Gyermekvasút első szakaszának építését 70 évvel ezelőtt, április 11-én kezdték el a Széchenyihegyen. Az egész évben üzemelő kisvasúton a szolgálatot 10-14 éves korú gyermekek látják el, 2015-ben a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült a közel 12 kilométeres vonal.