Utazás kontra kamaszok

Ha gyermekünk a kamaszkorba lép, bizony egy utazás összeegyeztetése is nehezebb feladattá válik. Mert ő már nem unalmas városnézésre vágyik, hanem szikláról szeretne a tengerbe ugrálni, esetleg maradna inkább otthon. Mit tehetünk?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 03. czefernek.lena

Ha gyermekünk a kamaszkorba lép, bizony egy utazás összeegyeztetése is nehezebb feladattá válik. Mert ő már nem unalmas városnézésre vágyik, hanem szikláról szeretne a tengerbe ugrálni, esetleg maradna inkább otthon. Mit tehetünk?


Rögtön az első számú problémával kezdve a kamaszok már nem nagyon szeretnének családi vakáción részt venni – lettlégyen szó nyaralásról vagy egy őszi hosszúhétvégéről. Ha pedig mégis eljönnek velünk, akkor se vége, se hossza a panaszáradatnak, hogy inkább valami mást csinálnának. Esetleg egy vagyont költenek az ottlét alatt, de legalábbis megpróbálják feszegetni a határokat.

A második számú probléma akkor következik be, ha kategorikusan kijelentik, hogy nincs kedvük jönni és szeretnének inkább otthon maradni. Ez esetben szinte biztosak lehetünk benne, hogy lakásunk hamarosan remek bulihellyé változik, ahol összejöhet végre a banda. És mi csak imádkozhatunk, hogy valamelyik szomszéd nem hívja rájuk a rendőrséget és nem támaszt valamilyen kárigényt , mert az autója éppen akkor sérült meg, amikor valaki távozott a buliból.

A hármas számú kérdés az, hogy elengedjük-e ha ő már a saját barátaival szeretne elutazni? Ez tűnik ugyan a legjobb megoldásnak mindenki számára, de nincs olyan szülő, akki előtt ne jelennének meg rémképek italozó, sérült, bajbakerült fiatalokról, akik az egész nyaralóhely szeme láttára botrányosan viselkednek.

De mivel nem szeretnénk lemondani az utazásunkról, bizony számba kell vennünk a helyzet lehetséges megoldásait. A mumsnet.com az alábbiakat gyűjtötte össze:

Ha egyedül marad otthon…

Legyünk nagyon körültekintőek, ha felügyelet nélkül hagyjuk otthon kamasz gyermekünket utazásunk alatt. Noha a törvény nem tiltja a dolgot, a végén mégis mi járhatunk pórul megrongálódott lakásunk illetve szomszédi viszonyaink miatt. Arra pedig ne is számítsunk, hogy ha szabad a kéró, nem hívja át 16 éves csemeténk a barátját/barátnőjét.

A legjobban akkor járunk, ha magunkkal visszük az utazásra, de a programba beleveszünk olyan kamaszos programokat, amelyek számára is élvezhetővé tezsik a dolgot. Legjobb, ha meghívjuk egy barátját is a kiruccanásra, így aztán senki nem fog unatkozni a nyaralás alatt.

Kamasznyaralás – amit tehetünk és amit nem szabad engednünk

– Semmiképpen se adjunk a gyereknek alkoholt az utazásra…
– Hangsúlyozzuk, milyen remek aspektusai vannak a különtöltött nyaralásnak és hívjuk fel rá a figyelmet, hogy rengeteg program közül válogathetnak, ne csak alkoholtúrára készüljenek

– Ha a kamasz csapatostul utazik, győződjünk meg róla, hogy a banda minden tagja számára világos, hogy milyen fontos, hogy együtt maradjanak és vigyázzanak egymásra

– Legyen meg a csoport összes résztvevőjének telefonszáma – a szüleikével együtt. Nem árt, ha velük is beszélünk az utazás előtt

– Ne áltassuk magunkat azzal, hogy nagyobb biztonságban vannak az ország határain belül. Egy nyaralás éppen olyan veszélyes és biztonságos is lehet itthon és külföldön is.

– Gyártsunk vészforgatókönyvet nehéz helyzetekre, például ha a gyerek elveszti a tárcáját vagy ellopják mindenét.Készítsünk fénymásolatot a fontos iratokról, és egy leírást az  állandóan szedett gyógyszerekről, ha szükséges.

Ti mit tesztek ilyen esetben?