Útravaló 2019 – a zenei nevelést nem lehet elég korán kezdeni

Idén is megjelent a Magyar Állami Operaház Útravaló CD-je. A lemezt az év folyamán minden magyar újszülötthöz szeretnék eljuttatni, hogy ezzel is elősegítsék a gyermekek zenei műveltségének megalapozását.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
zene
2019. január 02. MTI

Az operaház kedden az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Ókovács Szilveszter főigazgató az Útravaló 2019 címmel megjelent CD-vel üdvözölte az év első fővárosi kisbabáját.

A lemez idei anyagát a Zempléni Fesztivál augusztus 19-i zárókoncertje adja, amelyet a sárospataki Rákóczi-várban rögzítettek. Az albumon szerepel Erkel Ünnepi nyitánya, Bartók Öt magyar népdal énekhangra és zenekarra című műve, Weiner Concertino zongorára és zenekarra című darabja, Dohnányi Szimfonikus percek című opusza és Kodály Galántai táncok című alkotása. A felvételen a Magyar Állami Operaház Zenekarát Medveczky Ádám vezényli, közreműködik Megyesi Schwartz Lúcia operaénekes, aki négygyermekes családanyaként az idei lemez beköszöntőjét is írta, valamint Zsoldos Bálint zongoraművész.

Az Útravaló CD-k terjesztésében az Opera partnere a PromoBox Kft., amely 2010 óta folytat segítő, informáló tevékenységet a családok körében. A vállalkozás ajándékokkal és információs kiadványokkal teli babacsomagjaival elsőként köszönti Magyarország valamennyi kórházának szülészeti osztályán az édesanyákat kisbabájuk születésekor – írták.

Az Operaház közleményében kitért arra is, hogy az Erkel Színház történetének legsikeresebb decemberét zárta: 45 előadást tartott 74 ezer néző előtt, és csaknem 438 millió forintos bevételre tett szert. Ebben – mint írták – a december 31-i, 100. előadását ünneplő új Diótörő-koreográfia is szerepet játszott. Az Operaházban majd az Erkel Színházban két-két évadon át telt házak előtt futó mesebalett eddig csaknem 160 ezer látogatót vonzott.

Az új évet új művekkel köszöntik az Erkel Színházban az opera hagyományos január elsejei hangversenyén. Az ünnepi gálaest a szokásoknak megfelelően Beethoven 9. szimfóniájának előadásával zárul.