Űzzük el a hideget! – programok hétvégére

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 17. bencze.aron

Farsangvasárnapot tart az ország ezen a hétvégén. Nemcsak Budapesten rendeznek Karnevált ebből az alkalomból, de a busók is útra kelnek, hogy elűzzék a hideget környezetünkből. Mi is kerekedjünk fel hétvégén, és találjunk magunknak valami programot.


Busójárás
(Mohács – február 16-21.)

A busójárás a más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepek családjába tartozik. Éppúgy rokonságot mutat a riói és a velencei karnevállal, mint az afrikai népek szokásaival. A Busójárás legnagyobb tömeget vonzó eseménye vasárnap (farsangvasárnap) lesz, amely február 19-ére esik. Ezen a napon van a fő vonulás és karnevál, valamint ezen a napon a legtöbb a program a városban.

Magyar Népmesék Maraton
(Kecskemét – február 17-19.)

Elkészült a 100. magyar népmese. Ennek örömére 3 napon és 2 éjjelen keresztül nézhetjük gyerekkorunk meséit, melynek dallama és rajza, illetve a mesélő – Szabó Gyula bácsi – hangja ma is felcseng bennünk. A száz népmese mellé tengernyi vidám kísérőprogram társul: Csörömpölők koncert, mesél és zenél Szilágyi Áron, szájdobol Mc Döme, Szabó Balázs és Hegedűs Zoltán muzsikál, lesz néptánc és népzene, minden, mi szem-szájnak ingere. Úgy, mint a mesében…

Budapesti Farsang és Karnevál
(Budapest, Magyar Mezőgazdasági Múzeum – február 18. szombat)

Ideje kiűzni ezt a hideget az országból, úgyhogy aki teheti kerekedjen fel egy télbúcsúztató ünnepségre, például a Vajdahunyadvárába, ahol mókázással, zenével és tánccal búcsúztatják majd a telet. Maskarások vonulnak fel a vár körül, vásári forgatag fogadja a látogatókat a piac téren, de lesznek koncertek és előadások is.

Snow Day
(Eplény, Nordica Síaréna Eplény – február 18. szombat)

Idén immáron harmadszorra kerül megrendezésre a havas sportok ünnepe, a Snow Day. Nagy tömegre számítanak, ugyanis több versenyt is lebonyolítanak. A szakmai programok között téli sportágak bemutatói, felszerelések tesztelése, hazai sípályák bemutatása és ingyenes síoktatás szerepel. Az 1-es pályát minden látogató zavartalanul használhatja.

Gyorskorcsolyázó Junior Összetett Országos Bajnokság és Felnőtt összetett verseny
(Budapest, Városliget – február 18-19.)

A gyorskorcsolya versenyein rendszerint párosával versenyeznek egy 400 méter hosszú, ovális pályán. Minden körben a célegyenessel ellentétes, ún. váltóegyenesben sávot váltanak, így minden körben mindenki egy külső és egy belső kanyarívet tesz meg, azaz azonosan 400 métert. Hétvégén a Városligetben találkoznak az itthoni legjobbak.

20. Budai Trapp teljesítménytúra
(Piliscsaba – február 18., szombat, 17:30)

Idén 20. alkalommal rendezik meg a teljesítménytúrát Piliscsaba vasútállomás és az óbudai Csúcshegyi vendégház között. Az időjárás igazi téli túrává varázsolja a 30 km-es táv és 1100 méter szintkülönbség leküzdésére vállalkozók trappolását. Az útvonalon meglepetésre készülnek, a célban meleg étel vár mindenkit.