Vágásra ítélték, de életben maradt Bamby

A francia sajtó élénk figyelemmel követi Bamby sorsát - nem a Walt Disney-film mesebeli őzikéjének módosított helyesírású változatáról van szó, hanem egy 83 éves nyugdíjas... szelídített vaddisznójáról.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 27. szabo.daniel

A francia sajtó élénk figyelemmel követi Bamby sorsát – nem a Walt Disney-film mesebeli őzikéjének módosított helyesírású változatáról van szó, hanem egy 83 éves nyugdíjas… szelídített vaddisznójáról.


Az állatot malackorában fogadta be a Quercy megyében élő jelenlegi tulajdonos, hogy aztán kedvenc háziállatává nevelje. Csakhogy ezt a törvény tiltja. Mint arról a párizsi Le Figaro beszámolt, a bíróság el is rendelte Bamby kényszervágását. A nyugdíjas fellebbezett a szigorú határozat ellen, amellyel meg akarják fosztani mások szemében persze szokatlan négylábújától. A bíróság a legfrissebb hír szerint legutóbb jelezte, hogy “emberséges megoldást” keres. Azt még nem tudni, mi lesz az.

Michel Blanc, az illetékes a francia hatóság vezetője az AFP hírügynökségnek kifejtette, hogy éppen a szabadon élő állatvilág faji jellegzetességeinek megőrzését szolgálja a házi tartás tilalma. A hatóság nem engedélyez kivételeket, mert azok precedenst teremthetnek.

A Bamby ügyében mégis kibontakozó “kompromisszum” puszta lehetősége is máris felbátorította egy Zouzou névre keresztelt róka gazdáit, a Delanes-család tagjait. A família már egy éve perel azért, hogy a 2010-ben az út szélén talált, akkor alig 15 napos rókakölyköt – amely azóta persze felnőtt – megtarthassa otthonában. Nem csupán a bíróságon próbálják elérni céljukat, de támogatókat is szerveztek. Bizottságot hoztak létre a Zouzou névre keresztelt róka védelmére, és az igen aktív testület saját állítása szerint már 12 ezer embert vett rá arra,  hogy e-mailen kérjen megértést Dordogne megye prefektúrájától. Igaz, eddig nem kaptak kedvező választ.

Didier Delanes, a családfő és Ana-Paula, a felesége a rókabébit először a családi házba fogadta be, ahol az együtt nevelkedett gyermekeikkel és macskáikkal, majd az állatorvos közreműködésével külön területet kerített el számára a telken. A gazdák szerint Zouzou igen játékos és teljesen ártalmatlan, még a csirkéket sem támadja meg. Kutyatápot adtak neki, csajkából ivott és élvezte, ha simogatták.

Minden jól ment 2011 tavaszáig, akkor azonban a vadászatot és a szabad természetet felügyelő országos hatóság (ONCFS)  eljárást indított a tiltott rókatartás miatt. Ám azon a napon, amelyen a hatóság emberei elvitték volna az állatkertbe, Zouzou eltűnt. Didier Delanes akkor azt közölte a Sud-Ouest című regionális lappal, hogy “éjszaka egy ismeretlen elvitte”. A család egyik tagja azonban most elárulta a Le Figarónak, hogy ők maguk voltak azok, akik “biztonságba helyezték” a kis kedvencet.

A kis róka a család egész életét megváltoztatta. A Delanes-család nemrég átköltözött egy másik településre, amelynek polgármestere “teljes támogatásáról” biztosította őket a Zouzouért folytatott küzdelemben. Közben folytatódik a huzavona a bírósággal, sőt a család ügyvédet is váltott: egy olyan jogászra bízta ügyét, aki egy hasonló esetben egyszer már kedvező ítéletet csikart ki.