Válhat-e művész Down-szindrómásból?

Március 21-ig tart az osztrák fővárosban első alkalommal megrendezett Down-szindróma Fesztivál, amelynek keretében színházi és táncelőadások, performanszok és egy szimpózium várja az érdeklődőket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 07. czefernek.lena

Március 21-ig tart az osztrák fővárosban első alkalommal megrendezett Down-szindróma Fesztivál, amelynek keretében színházi és táncelőadások, performanszok és egy szimpózium várja az érdeklődőket.


Mivel az ENSZ idén ismeri el hivatalosan is a Down-szindróma Világnapjaként március 21-ét, az osztrák főváros egy egész fesztivállal hívja fel a társadalom figyelmét a szindrómával élők mindennapjaira, problémáira, vágyaira.

A Down-szindrómát a 21-es kromoszóma triszómiája okozza, ami azt jelenti, hogy kettő helyett három 21-es kromoszómájuk van a 21-es triszómiával élőknek. A világnap dátumát is a szindrómát jellemző két szám jelölte ki.

A 2012. március 21-ig tartó rendezvénysorozatot az osztrák I Dance Company jegyzi, amelyben a Down-szindrómától érintett és nem érintett művészek dolgoznak együtt. Az előadásoknak a Kasino am Schwarzenbergplatz és a Wiener Kammeroper ad otthont, a fesztivál a különböző művészeti ágak – tánc, színház –  ötvözésére épít.

A szerelem nevében című produkcióban – amely március 16. és 18. között látható –, az osztrák társadalmat élesen kritizáló műveiről híressé vált író, Peter Turrini mesél Down-szindrómás művészek segítségével a szerelem eufóriájáról, az első parányi kételyfoszlányokról, majd az azt követő mindent felörlő harcokról.

Az Egyéjszakás kaland Istennel című előadás egy félelemmel, reménnyel és szerelemmel teli világba enged bepillantást: egy örömlány egy éjszakára egyedül marad Istennel, és a lehetőséggel, hogy végre mindent megkérdezhessen. De vajon megteszi-e? Március 9-én megtudhatjuk a választ.

Válhat-e művész egy Down-szindrómásból? Képes-e önálló műalkotások létrehozására? – ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Tehetség és/vagy fogyatékosság? címmel megrendezett szimpózium március 18-án.

A programot a berlini RambaZamba társulat március 15-i vendégjátéka egészíti ki. A már egész Európát bejárt művészek Schubert Téli utazás című dalciklusának adaptációjával, viccel, gyengédséggel és végtelen fantáziával harcolnak az emberek szívében eluralkodó jégkorszak ellen.