Vérszomjas mesehősök

Melyik gyerek ne szeretné Kung-fu Pandát, melyik ne rajongana Micimackóért vagy Hugo vízilóért? A mesékben aranyos és kedves karakterek sokszor vérszomjas fenevadak, de legalábbis sokkal kevésbé kedvesek, mint azt a gyerekek gondolják.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
színek
2013. május 19. szabo.daniel

Melyik gyerek ne szeretné Kung-fu Pandát, melyik ne rajongana Micimackóért vagy Hugo vízilóért? A mesékben aranyos és kedves karakterek sokszor vérszomjas fenevadak, de legalábbis sokkal kevésbé kedvesek, mint azt a gyerekek gondolják.


Panda, óriáspanda

Ilyen a mesebeli panda. Lomha, vicces, mozgékony. Akárcsak a medvék, valóban, az óriáspandák is nehézkes, szárazföldi lények. Az óriáspanda a 120-190 cm-es hosszúságot éri el és a felnőtt panda testsúlya 75-130 kg. között mozog. Ha el akarja kerülni a veszélyt vagy szunyókálni szeretne egy keveset, sok más medvéhez hasonlóan, az óriáspanda is képes fára mászni, ráadásul kifejezetten ügyesen.

Sokáig hitték azt, hogy a bambuszsarjak kompromittálják a panda étrendjét. De ez meg lett cáfolva, mikor állatcsontvázakat találtak halott pandák emésztőrendszerében. Az óriáspanda elfogyasztja a kisebb állatokat és madarakat, valamint az útjába eső tetemeket is. Nem az az ölelnivaló állat, amelyről sokan azt feltételezik.

Maci

Ha a panda nem ölelnivaló, a barna medve még annyira sem az. A barna medve a gyakorlatban tipikus mindenevő; megeszik gyakorlatilag mindent, legyen az fű, gomba, gyökér, erdei gyümölcs, éppen rovar, kisemlős vagy szarvas méretű zsákmány. Nyáron elsősorban növényeket, terméseket és hagymákat fogyaszt. Táplálék után kutatva előszeretettel ássa ki az üreglakó állatokat, mint például az egereket, mormotákat. Étrendjében kiemelt helyen szerepelnek az ízeltlábúak, így például a molyok lárvái, a mézet pedig közmondásosan kedveli. Ezek a protein- és zsírforrások különösen ősszel, a téli nyugalmi időszaka előtt fontosak, amikor tartalékokat halmoz fel a kemény hónapokra. A dögöt sem veti meg. Egyes alfajai eltérő mértékben vadásznak nagyobb állatokra – a grizzly például nemcsak a jávorszarvast, de alkalmanként még a fekete medvét is elejti. Sajnos nem ritka, hogy emberre is rátámadnak.

Víziló

Hugo víziló

A valódi víziló nem ilyen. A barátságosnak tűnő állat külseje megtévesztő lehet: a hatalmas emlős nem hagyja magát, ha felbőszítik. Brutálisan, ellentmondást nem tűrően védi a territóriumát, Afrikában évente 2900 ember veszti életét vízilótámadás miatt.

Jegesmedve

A ragadozó emlősök rendjének legnagyobb testű képviselője. A többi medvéknél jóval nagyobb; testhossza 2,5-3 méter; vállmagassága 1,3-1,4 méter, a hím testtömege 400–600 kg; a nőstény testtömege 300–400 kg.

Táplálékának zöme állati eredetű, s mivel a sarkvidék zord körülményei közt nemigen válogathat, szinte mindent megeszik. Ez a hatalmas, talán lomhának tűnő állat nagy ügyességgel halászik, ha pedig vadászik, kitartóan üldözi zsákmányát. A hal mellett egyik kedvenc táplálékát a fókák képezik, de olykor madarakat és rénszarvasokat is zsákmányul ejt, sőt a dögöt sem veti meg. A jegesmedve egyébként az északi sarkvidék jégmezőinek csúcsragadozója, természetes ellensége jóformán nincsen.

Elefánt

Végül itt van Babar. Az elefántokról gondolnánk talán a legkevésbé, hogy emberre támadhatnak. Pedig, a világ tíz legveszélyesebb állata között tartják számon, évente mintegy 600 embert taposnak el.

Az állatok többsége természetesen csak védekezés céljából támad emberre. Legtöbbjük területét vagy utódait védi, mindenesetre érdemes mihamarabb a gyerekekkel tudatni, hogy a hónuk alatt szorongatott puha és édes plüssállat valójában veszélyes vadállat.