Vuk-nap az Urániában

Dargay Attila születésének 90. évfordulója alkalmából június 22-étől mozikba kerül az 1981-ben készült klasszikus rajzfilm digitalizált, felújított változata. A film bemutatója kapcsán június 18-án, vasárnap ünnepi eseményre kerül sor játékos gyerekprogram kíséretében.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Dargay Attila, Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező és képregény-rajzoló 2017. június 20-án lenne 90 éves. Az évforduló tiszteletére a Pannonia Entertainment filmforgalmazó a Magyar Nemzeti Filmarchívum és az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében ünnepi programot rendez június 18-án vasárnap az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol kiállítással, gyermekprogramokkal és animációs műhelyfoglalkozással, könyvvásárral, pódiumbeszélgetéssel és természetesen vetítésekkel várják az érdeklődőket: animációs rövidfilm-különlegességek mellett látható lesz Dargay talán legnépszerűbb rajzfilm-klasszikusa, amelyen generációk nőttek fel, és amely június 22-től országszerte visszatért a mozivásznakra.

A Vuk-nap programja

BABtér animációs játszóház gyerekeknek
A Budaörsi Animációs Bázis (BABtér) az ország első állandó animációs gyerekműhelye, amely 2016 októberében nyitotta meg a kapuit Budaörsön. A foglalkozásokon a rajztudás fejlesztésével párhuzamosan a hagyományos, kézműves technikákat ötvözik a digitális, 2D-3D számítógépes eljárásokkal. A résztvevő gyerekek kipróbálhatják a legkülönfélébb technikákat a rajz-, a báb-, a gyurma-, a legó-, vagy a papírkivágásos animáción át a digitális rajzfilmkészítésig. A Vuk-nap keretében tartott műhelyfoglalkozásukon a legkisebbektől a nagyobbakig mindenkinek bemutatnak érdekes és szórakoztató animációs technikákat.

A műhelyfoglalkozáson a részvétel díjtalan, előzetes regisztráció a marketing@pannonia-entertainment.com címen lehetséges.

Kiállítás
A Vuk-nap kiállításán Dargay Attila rajzait, karakterterveit és storyboardjait (képregényszerű elrendezésben megrajzolt forgatókönyveit) tekintheti meg a közönség. A képeket Henrik Irén, Dargay özvegye és állandó operatőr alkotótársa biztosította az esemény számára. A legismertebb rajzfilmek, köztük a Vuk, a Lúdas Matyi, vagy a Szaffi karaktertervei mellett kuriózumként láthatók lesznek olyan filmekhez készült rajzok is, amelyek végül nem valósultak meg.

Könyv- és DVD vásár
A Vuk-nap könyvesstandján Fekete István műveiből és a Dargay Attila rajzfilmjeinek DVD kiadványából válogathat a közönség.

Vetítések a Kávézóban
Az Uránia Kávéház különtermében Dargay Attila rövidfilmjeiből vetítenek egy csokorra valót. A három nyúl, a Dióbél királyfi és a Variációk egy sárkányra mellett a Vuk készítését is bemutató Pannónia Anno című filmből is láthatók lesznek részletek.

Programok a Díszteremben: 15:00-17:00 
Köszöntő, díjátadó, pódiumbeszélgetés Pogány Judittal és filmvetítés

A program az Uránia dísztermében folytatódik, ahol átadásra kerülnek a Vuk-nap és a rajzfilm újbóli mozibemutatója alkalmából meghirdetett rajzpályázat fődíjai, köztük egy családi belépő az Állatkertbe és további tárgynyeremények. A díjátadót követően Henrik Irén, Dargay Attila özvegye és operatőr alkotótársa beszélget a rajzfilm elkészültéről és kulisszatitkairól Pogány Judit színművésznővel, akinek emlékezetes szinkronhangja szinte eggyé vált a kis Vukkal. A pódiumbeszélgetést után következik a Vuk-nap legjobban várt része: a mozivetítés.

A Vuk-nap kávéházi programjain a részvétel díjtalan, a 15:00 órakor kezdődő vetítésre kedvezményes 1000 Ft-os áron kaphatók jegyek, amelyek mellé ajándék lufi és Vuk-csoki is jár.

Pályázat

 A Vuk-nap és a film újbóli mozibemutatója alkalmából országos rajzpályázatot is hirdetnek gyerekeknek. A rajzpályázatról bővebben ITT olvashatnak.