Zászló jelzi az új élet születését

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 12. szabo.daniel

Új hagyomány indulhat útjára Magyarországon: ezentúl a gyermekek születését kis lobogó jelezné a világ felé. Keresztes Julianna, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom koordinátora a Helyi Témának elmondta: a zászlótűzés lényege, hogy a gyermek érkezése mások felé is egy pozitív élményt nyújtson.


 

Már kikerültek az első zászlók az ablakokba, sőt van olyan önkormányzat, ahol az ajtókra is kifüggesztették a gólyahírt hozó zászlót – magyarázta Julianna, majd hozzáfűzte: szeretnék elérni, hogy a zászló bekerüljön a születéskor átnyújtott kórházi ajándékcsomagba, így a lobogó mindenkihez díjtalanul eljutna. Az, hogy melyik városban vezetik majd be, az önkormányzatok hatáskörébe tartozik. Ivád község volt az első, ahol önkormányzati rendelet született a babaüdvözlésről.

A kezdeményezés ötletgazdája Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, aki a fekete zászló ellentéteként gondol a babazászlóra. – Budapesten autóztam, amikor megláttam az egyik épületen egy fekete zászlót. Elgondolkodtam, hogy milyen rossz lehet annak, aki elvesztette a családtagját, vagy akár a munkatársát. Ekkor jutott eszembe, hogy születnek gyermekek is, csak ezt az örömöt nem látjuk – magyarázta Oberfrank, aki először az általa vezetett színházban vetette fel az ötletét. – Felkerestem Kopp Máriát, aki szerint a tervem tökéletesen beleillik a Népesedési Kerekasztal törekvéseibe.