Ásó, kapa, nagyharang – Egy nő a fényképezőgép mögött

„Nem az a cél, hogy önbeteljesítő szombatokat fussak, hanem, hogy a páros elégedett legyen.Ez alapvetően szolgáltatás, nem pedig művészet"

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. június 15. Gyarmati Orsolya

„Nem az a cél, hogy önbeteljesítő szombatokat fussak, hanem, hogy a páros elégedett legyen.Ez alapvetően szolgáltatás, nem pedig művészet”


Ismét divatosak a színhelyes és valósághű, romantikus témájú esküvői képek, az öt-hat évvel ezelőtt tomboló digitális láz lecsendesedett. A szeszélyes időjárás miatt ma már a házasságkötések szezonja júniusban kezdődik, de szeptemberben tartják a legtöbb lagzit – mondta Jaksa Tímea a Rádió Orienten. A fotográfus kiemelte, a szakma jótékonysági akciója több milliós értékben támogatja a beteg gyermeket, emellett csodálatos esküvőt kínál a pároknak.

Az elmúlt években eltolódott az esküvői szezon: a szeptember lett a kiemelt hónap, de jellemzően egyre több esküvőt rendeznek hétköznap és a téli hónapokban, november és március között.

Napjaink trendjei

Az esküvői fotózás trendjei nagyon gyorsan és sokat változnak. Ami 15 éve jellemző volt, ma már egyáltalán nem divat, a hagyományos, stúdiós fotózások teljesen háttérbe szorultak. „A párok nagyon változatos kérésekkel érkeznek hozzám: akad ötperces, de többnapos külföldi fotózás is. Mindezek ellenére, az esküvő alapértékei időtlenek” – kiemelte, az öt-hat évvel ezelőtt tomboló digitális láz lecsendesedett, napjainkban ismét előtérbe kerültek a romantikus stílusú fotók. Jaksa Tímea szerint a párok igényei visszafinomodtak, manapság sokkal inkább olyan olyan képeket kérnek, amelyek történetükre jellemzőek, és az egymáshoz fűződő viszonyukat mutatja be, nem pedig az adott év fotózási trendjeire, sajátosságaira épül.

Mint mondta, sok az olyan elem, amelynek kötelezően benne kell lennie egy esküvői fotósorozatban, ez nagyjából 80 százalék. „Nem az a cél, hogy önbeteljesítő szombatokat fussak, hanem, hogy a páros elégedett legyen.Ez alapvetően szolgáltatás, nem pedig művészet. A menyasszonyt kibontani és megmutatni gyönyörű örömjáték, a nők átlényegülnek az előkészítés heteiben, így az esküvőn már könnyű a fotós munkája’ – tette hozzá.

Férfias vagy nőies szakma?

Ugyan sok nő dolgozik a szakmában, de csak kevesen főállásban, hiszen nehéz összeegyeztetni a családi élettel, ugyanakkor a fizikai terhelés sem kicsi. „A nők számára nehezebb a felszerelések kezelése, nekünk több energia szükséges a technikai problémák megoldásához. A férfiak ezzel szemben mintha jobban kezelnék a váratlan helyzeteket. Ám ennek ellenére sokan mégis egy empatikus és támogató hölgyet látnak szívesebben a fényképezőgép mögött.”