“Cicis néni” a mesekönyben – minek? + fotók

Nekem tényleg semmi bajom azzal, ha nem mindenki nyakig begombolt inggel közlekedik a nyári utcán, vagy egy újságban, filmben elém villan egy "cicis néni képe" - de miért kell ennek egy mesekönyvben megjelennie?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 18. Paulik András

Nekem tényleg semmi bajom azzal, ha nem mindenki nyakig begombolt inggel közlekedik a nyári utcán, sőt azt is fel tudom dolgozni, ha egy újságban, filmben elém villan egy “cicis néni képe” – de miért kell ennek egy mesekönyvben megjelennie?


Kinél hosszabb, kinél rövidebb ideig tart az a korszak, amikor már érdeklik a mesekönyvek, de a Piroska és a farkas rémisztően horrorikus története még nem köti le a figyelmét. Ezen bambínóknak remek és nagyszerűen áthidaló megoldás a böngészők széles tárháza, amely szöveget nem tartalmaz, de nagy és majdnem nyűhetetlen lapjain az apró nézegetni való hatalmas tárháza tárul elénk. A gyerekkel ilyenkor remekül lehet játdszani, hogy találja meg, hogy pl. a zsúfolt hajót ábrázoló képen hol van a kapálos bácsi, aki az apró szemüvegét a kezében tartja… Jó móka – de tényleg. Amikor már kinőtt ezen korból a csöppség, akkor is szívesen nézegeti a könyvet velünk.

A könyv tehát arra épül, hogy a legapróbb részletekig pásztázza azt át a gyerek és minden látnivalót magába szívjon. Éppen ezért fura – nem kiakadva vagyok, csak meglepett – hogy miért van szükség arra, hogy a fenti képen is látható nyári böngésző belső oldalán a benzinkútnál található újságos kirakat “cicis nénis” újsággal legyen megfűszerezve.

Értem én, hogy a gyereket jó mielőbb a való világra felkészíteni és a mesekönyv csak realisztikus akar lenni, de nem biztos, hogy itt kéne kezdeni. Nem gondolom, hogy vissza nem fordítható károkat okoz egy ilyen figyelmetlenség, de az amúgy rendkívül aranyos és színvonalas könyvről talán ezután más szájízzel nyilatkozik a szülő, s lehet, hogy nem veszi meg feltétlenül a sorozat többi részét. Pedig a böngésző amúgy megérdemelné, hogy minél több 2 év körüli nézegethesse!