“Elvesztettem a házam, a családom és a hitet önmagamban a függőségem miatt”

János (nevezzük így) egy rokonánál húzza meg magát. A gyermekei és a felesége rá sem hajlandóak nézni, miután játékszenvedélye elvitte mindenüket. A férfi, mint mondja, sosem szenvedett semmilyen függőségben, de a nyerőgépek egyszerűen megbabonázták.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. november 05. Csontos Dóra

János (nevezzük így) egy rokonánál húzza meg magát. A gyermekei és a felesége rá sem hajlandóak nézni, miután játékszenvedélye elvitte mindenüket. A férfi, mint mondja, sosem szenvedett semmilyen függőségben, de a nyerőgépek egyszerűen megbabonázták.


“Egy kollégám mondta régebben, hogy vezessük le a feszültséget egy kis játékkal, hátha nyerünk valamit, és akkor még az asszony is boldog lesz. Először csak kis pénzzel játszottam és nyertem is, persze volt veszteségem, de akkor az öröm mámorában ez nem is érdekelt… Azt vettem észre magamon, hogy egyre többször járok a kocsmába akár egyedül is, és órákig játszottam a “félkarú rablón”. A legdurvább, amit ennek érdekében tettem, hogy beteget jelentettem az építkezésen, míg otthonról boldogan elindultam munkába a gyönyörű feleségem és két fiam mellől. De én hülye, hova mentem? A kocsmába, játszani a nyerő automatához…és vesztettem. Egyre többet és egyre többször.”

János esete egyáltalán nem kirívó. A férfi az automaták betiltása után pókerezni kezdett, és onnantól már nem volt megállás a lejtőn. Annyi adósságot halmozott fel, hogy a házukat is el kellett adniuk. János felesége, Gyöngyi próbálta párját lebeszélni ezekről a partikról, de a férfi már annyira megszállottja lett a könnyen szerzett nyeremény lehetőségének, hogy az asszonynak nem volt más választása: beadta a válópert és vitte a gyerekeket.

A játékszenvedély főleg a férfiakat érinti, ők a társadalom 3-5 százalékát teszik ki. A serdülők is nagy veszélyben vannak, de őket leginkább az online játékoktól kell félteni. Nem egyediek az olyan esetek, amikor egy fiatal holtan esik össze, mivel már napok óta nem evett és ivott…

A játékszenvedély kialakulása nem egyik napról a másikra történik meg. Az “áldozatok” több fázison mennek. Természetesen nem válik mindenkiből függő, ezt érdemes tisztázni, de János történetéből egyértelműen rájöhetünk, hogy ő már átesett a ló túloldalára azáltal, hogy még a munkáját is képes volt elhanyagolni azért, hogy játszhasson. Ebben az esetben már mindenképpen függőségről beszélhetünk. Bajban vannak azok az emberek is, akik arra nem gondolnak, hogy honnan teremtik elő a napi betevőt, s honnan pótolják az anyagi veszteségeket.

Ha segítségre van szüksége, forduljon a névtelen szerencsejátékosok csoportjához. Itt mindenre választ kaphat és segítséget is kérhet. Találkozóra az ország több pontján van lehetőség, de telefenon is kérhető segítség: +36-20-462-8304

A kezdő játékosokra sokszor igaz a “kezdők szerencséje” mondás, ami megalapozza a pozitív szellemét az adott játéknak. Sok gamer gondolkodásával is baj van, mert képesek akár egy aprócska nyereménynek is úgy örülni, mintha milliókat nyertek volna, a veszteséget súlyát pedig elbagatellizálni. A háttérben ezeknél az embereknél családi- és/vagy munkahelyi gond áll fenn, és ezzel az “egyszerű” kis játékkal szeretnék kiengedni a gőzt. Emiatt sok pszichológus gondolja úgy, hogy a játékfüggőség kialakulásában egy lappangó depresszió is szerepet játszhat.

A kormány 2012-ben hozott döntésével, miszerint betiltja a pénznyerő-automaták üzemeltetését, csökkenteni kívánta a játékfüggők kialakulását. Éppen ezért azóta tilos ilyen gépet üzemeltetni kocsmákban, vendéglátóhelyeken és a játéktermekben is. Kizárólag kaszinókban maradhat néhány “félkarú rabló”.

Van kiút!

Fontos tudni, hogy csak azon lehet segíteni, aki saját maga is gyógyulni akar. Ha megvan a kellő motiváltság, akkor három módon lehet kikeveredni a játékfüggőségből:

  • pszichoterápiával: Itt egy szakemberrel vezetett beszélgetés-sorozaton megpróbálják közösen feltárni az okokat és a problémákat, ami a függőség hátterében áll
  • gyógszeres kezeléssel: Korábban említettük, hogy a szenvedély hátterében deprsszió is megbújhat. Ebben az esetben a pszichiáter antidepresszánssal kezeli a beteget
  • anonim játékfüggők társasága: Ha elég erős a motiváció, akkor sokat segíthet, ha mások történeteiből erőt merítünk, mert van esély a gyógyulásra