Hátraszaltó a játszótéren

Az első meleg tavaszi hétvégén barátnőm kisfiával kimentünk a Margit-szigetre, mint megannyi más kisgyermekes család. Minden szép és jó volt, keresztülbarangoltuk az egész szigetet, csak a végén ne mentünk volna be a sziget elején található játszótérre!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 01. czefernek.lena

Kedves Családháló!

 

A játszótéri történet kapcsán szeretném megosztani veletek néhány hete történt tapasztalataimat.

Az első meleg tavaszi hétvégén barátnőm kisfiával kimentünk a Margit-szigetre, mint megannyi más kisgyermekes család. Minden szép és jó volt, keresztül barangoltuk az egész szigetet csak a végén ne mentünk volna be a sziget elején található (egymástól 3 külön részre/egységre tagolt) játszótérre!

Gondolom, mindegyik rész más-más korosztály igényei szerint lett kialakítva. Barátnőm kisfia 4 éves, de testi fejlettségét-magasságát tekintve elmegy 6 évesnek is. Célba is vett egy ilyen korú gyerekeknek tervezett csúszdát, melyre kötélhágcsókon keresztül lehet felmászni. Elsőre sikerült is, a második próbálkozás alkalmával azonban épp a tetejéről (2-2,5 m magasságból) hátrazuhant fejjel a homokba…és még szerencse, hogy a homokba, bár így is elég nyaktörő volt a mutatvány!

Annyira felháborodtam, – ugyanis ez már nem az első ilyen veszélyes játékalkalmatosság volt eddigi tapasztalataink alapján, amiről leesnek a gyerekek – hogy fogtam magam és én is felmásztam a faerődítményre. Amikor felértem a tetejére, még jobban dühbe gurultam, ugyanis épp a legkritikusabb helyen, a legmagasabb pontján nincs fogódzkodó a kisgyerekek számára. És csak mellékesen: a kötélhágcsóból készített (létra helyetti) imbolygó mászórész is akkora négyzethálókból áll, amin egy kisgyerek nehezen tud csak felkapaszkodni – kézzel-lábbal egyaránt.

De, amint már említettem, nem ez volt az első esetünk…ott van például egy csomó újonnan épült- EU-léptékű játszótér. (A Feneketlen-tónál, a Fehérvári-Hamzsabégi sarkán, a Városligetben és a Kopaszi-gáton) Némelyik játéktól-mászókától, faerődítménytől tényleg égnek áll a hajam, annyira veszélyes már ránézésre is! Persze, mondhatjuk, hogy a gyerek úgyis megtalálja magának a leghajmeresztőbb játékformát, és úgyis összetöri magát, nem kell ahhoz csúcsszuper mászóka, de legalább törekedhetnének a biztonságukra, ha már egyszer gyerekeknek szánják!

Tényleg az a benyomásom, hogy ezeket felnőttek tervezik, és nincsenek figyelemmel a kicsik adottságaira (rövid kar és láb, gyengébb fizikum, arról nem is beszélve, hogy ezeknek a gyerekeknek még a veszélyérzetük sem fejlődött ki annyira). Vagy csak én aggódom túl a dolgot? Igaz, mi is zuhantunk rendesen és zúztuk magunkat annak idején a vashintával, vaslibikókával, mászókákkal, de azóta látszólag átgondoltabban építkeznek, és sokkal baba-, illetve gyerekközpontúbb játszótereket.

Talán egy ilyen objektum elkészülte után kellene tartani egy játszótéri bevetést, letesztelni az úgynevezett EU-konform játékokat, méghozzá több szempont szerint is.  (Veszélyességi faktorok, anyaghasználat: csúszós fafelületek, kötélhágcsók, életveszélyes mászókák, csúszdák, a különböző korú gyerekek mit használhatnak és így tovább).  Számomra az is megdöbbentő, hogy a legtöbb ilyen játszótéren nincs WC (legalábbis tavaly még nem volt), de emlékeim szerint ivókút sincs mindegyiken, pedig az is elkéne! Elképzeltem, hogy az anyukák, ha rájuk jön a szükség, hogyan oldalognak el szégyenkezve a legközelebbi bokor irányába. Abszurd egy helyzet!

Meglehet, túlreagáltam a dolgot, holott nem is a saját gyerekem bőrét viszem a vásárra…Lehet, hogy csak én vagyok a túlaggódó, rutintalan anyuka-jelölt? De banális hülyeségek miatt ne kockáztassuk már a kicsik testi épségét fölöslegesen!

Panka

 

Kedves Panka!

Köszönjük, hogy megosztottad velünk a történeted! Információink szerint a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság már vizsgálatot indított a veszélyes játszóterek ügyében. A témával bővebben a Családháló jövő heti cikkében foglalkozunk.

 

Fotó: Gábri Zsuzsa