Jelöletlen sírban – egy kéthónapos kisbaba emlékére

Három évvel ezelőtt meghalt egy nevelőszülői gondozásban lévő kéthónapos kislány Amerikában. A hivatalos szervek mindent megtettek, hogy eltitkolják a halálát.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. július 06. Gyarmati Orsolya

Három évvel ezelőtt meghalt egy nevelőszülői gondozásban lévő kéthónapos kislány Amerikában. A hivatalos szervek mindent megtettek, hogy eltitkolják a halálát.


A Massachussets-béli Lynn városának temetőjében van egy parcella, ami az elhunyt kisbabák számára van fenntartva. Apró sírok sorakoznak itt. Az egyik sorban van egy sírhely, ami különbözik a többitől: jelöletlen, nincs fejfája. Csupán egy kézzel készített keresztet szúrt valaki a földbe.

A sírban egy 2012 januárjában elhunyt kislány fekszik. A kéthónapos baba nyolc nappal azután halt meg, hogy az állam egyik legnagyobb állami cég, a National Mentor Holdings gondozásába került. A cég Amerika-szerte számtalan nevelőintézetet és nevelőszülői hálózatot tart fenn, Massachussetsben szám szerint ötszázat.

A kislány halálát – még a nevét is – évekig igyekeztek eltitkolni. A baba egészséges volt, és alig két hónapos, amikor Massachusetts állam nevelőszülői felügyelet alá helyezte. A gyámügy azért emelte ki a családból, mert a szülők hajléktalanok voltak és priusszal rendelkeztek súlyos testi sértés miatt.

Azon a téli napon a kislányt valaki felvitte annak a Mason utcai épületnek a második emeletére, amelyben a nevelőszülők laktak, és akiket a National Mentor kiválasztott, képzett és támogatott. Egyet azonban nem tanított meg: hogy hogyan kell biztonságosan altatni a babákat. Amerikában a bölcsőhalál a vezető halálok a kisbabák körében. Úgy tűnik azonban, hogy erről a nevelőszülők sosem hallottak.

A BuzzFeed News tudomása szerint a Mentor gondozásában lévő babák közül legalább hat egészséges csecsemő halt meg emiatt az elmúlt 10 évben. Számos esetben zaklatták, bántalmazták a gyerekeket, s a céget – amelynek a tavalyi évben 1,2 milliárd dollár bevétele volt – Illinois államban inkompetensnek bélyegezték

A kéthónapos kislány esete mégis kiemelkedik a többi közül. Ennek oka pedig az, hogy a gyámügy mindent megtett, hogy eltitkolja a halálát és annak körülményeit. A hivatali vizsgálat hanyag bánásmód miatti halált állapított meg. A nevelőapát sosem állították bíróság elé.

A „hanyag bánásmód” ténye két és fél éven át titokban maradt, egészen addig, amíg a BuzzFeed News el nem kezdett kérdezősködni. A kislány egészségesen ugyan, de nagyon rossz körülmények közé született: anyjának alkohol- és drogproblémái voltak. Egy gyermeküket már elvették tőlük. Az anya várandóssága alatt is folyamatosan szedett opiátokat, oxycodont és más nyugtatókat. Randell Brown, az apa maga is intézetben nőtt fel. Többször ült börtönben testi sértésért. Mivel biztos jövedelmük nem volt, a kislányt nem tudták volna felnevelni.

A gyámügy tehát kiemelte a babát a családból és egy olyan nevelőanyánál helyezte el, akinek már amúgy is rengeteg nevelt gyermeke volt. A kislány a nevelőanya szerint nagyon ijedten viselkedett és csak akkor hagyta abba a sírást, ha valaki felvette. Erre azonban senkinek nem volt ideje, a vér szerinti szülők pedig csak hetente egyszer látogathatták meg a babát. Így aztán 2012 január második péntekén egy szociális munkás fogta a babát és elvitte egy másik otthonba. Aztán rá sem néztek egy hétig, amivel a Mentor cég saját szabályait szegte meg.

Szombaton, amikor a baba már nyolcadik napja volt új helyén, órákig havazott. Ez volt az első hóvihar azon a télen. Francisco Bloise, az új nevelőapa otthon volt a kislánnyal és mindent megtett, hogy elaltassa. Jó alaposan felöltöztette és nagyon jól betakargatta. Hiszen a Mentor cég sosem mondta el neki, hogy mire kell figyelni a babák altatásánál, hogy az biztonságos legyen. A babán a rugdalózó felett pizsama volt, a nevelőapa pedig jó alaposan betakargatta őt, oldalára fektette és egy másik paplant is tett az ágyba, hogy az ágynemű kis falat képezzen a baba körül. A nevelőanya 10.45-kor ért haza. Felment a kislányt megnézni. Akkorra a baba már a hasán feküdt és nem lélegzett. A nő kihívta a mentőket, és megkezdte az újraélesztést, ám már nem tudott segíteni: a kislányt 11.59-kor halottnak nyilvánították a kórházban.

A vér szerinti szülőket néhány órával később hívták fel azzal, hogy a kislányuk meghalt.

Az állami szervek és a gyámhatóság egyértelműen szoros és jó viszonyt ápolva a Mentor céggel, mindent megtett, hogy ne derüljön ki, milyen mulasztások miatt kellett meghalnia a babának. Mint kiderült, a Mentor nem tájékoztatta a nevelőszülőket a bölcsőhalál veszélyéről, nem ellenőrizte, hogy van-e érvényes elsősegély-vizsgájuk (Amerikában ezt rendszeresen meg kell újítani – a szerk.), és nem vállaltak semmiféle felelősséget a baba haláláért. A BuzzFeed kitartó kérdezősködésére és fenyegetőzésére végül idén sikerült megtalálni a baba halotti bizonyítványát, amelyből az is kiderült, hogy a kislány neve Lily Marie Brown. A vér szerinti  szülőket semmilyen módon nem tájékoztatták a halál körülményeiről, a nyomozásról, az egész tragédiáról.

Bloise, a nevelőapa, akit eredetileg felelősnek találták elhanyagolás miatt, most egy gyárban dolgozik. A BuzzFeednek azt mondta, nagyon szerették Lily Marie-t, de nem felelős a baba haláláért és nem hisz abban, hogy egy csecsemő meghalhat attól, hogy be van takargatva”

Lily Marie sírjára a család nem tudott fejfát állíttatni – nem volt rá pénzük.  A Mentor a mai napig nem ismerte el a felelősségét. Ennek ellenére azóta a cég bevonta a nevelőszülői képzés „tananyagába” a biztonságos altatás témakörét.