Megmenekült a kis pingvinfióka

Gondozója neveli a szegedi Vadaspark kis pingvinfiókáját. Babó testvére a szüleivel maradhatott, de ő annyira gyenge volt, hogy az állatkert dolgozói úgy döntöttek „kézben nevelik fel” a kicsit. Mára biztossá vált, hogy nem fog elpusztulni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. november 19. Aipmilo

A szegedi Vadasparkban egy kis pingvinfiókát gondozója nevel. Babó testvére a szüleivel maradhatott, de ő annyira gyenge volt, hogy az állatkert dolgozói úgy döntöttek „kézben nevelik fel” a kicsit.


Az októberben kiköltött fiókát és szüleit hamar bántani kezdte a többi pingvin. A csapatban ez a szülőpár alacsonyabb rangúnak számít, így nem különleges az agresszív viselkedés.

A pingvinfiókát kezdetben 3 óránként etették, heringből és a szükséges vitaminokból, tápanyagokból készült péppel. Szerencsére hamar elfogadta a pótmamáját. Idővel egyre nagyobb méretű haldarabokra szoktatják rá. Arra törekszenek, hogy felnőve visszakerülhessen a csapatába, ahol nem ő az első kézben nevelt fióka.

A pápaszemes pingvinek 2011-ben érkeztek a Szegedi Vadasparkba. A fiatal egyedek idővel párba álltak, majd 2014-ben ki is kelt az első két fióka, amelyek ma már a csapat teljes jogú tagjai. Elképzelhető, hogy a közeljövőben még fog kelni kispingvin a külső kifutóban kialakított mesterséges odúkban.

Itt követhetitek a pingvinek életét a webkamerán.

Az afrikai pápaszemes pingvineket az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) tagjai, így a Vadaspark is nemzetközi fajmegmentési program (EEP) keretén belül tartja. Míg állatkertekben a tenyésztési programnak köszönhetően az állományuk stabilnak mondható, addig a természetben korántsem ilyen rózsás a helyzet. Veszélyeztetett fajnak számít, az egyedszámuk folyamatosan csökken. Ennek fő oka a túlhalászat következtében rohamosan csökkenő halmennyiség, de problémát okoz a tojásaik szedése éppúgy, mint a turisták okozta balesetek, ahogy beomlasztják a költőüregeiket.

Itt nézhettek meg róla további képeket és olvashatjátok történetét:

zooszeged