Miért jobb külföldről shoppingolni?

Most épp újabb gyerekülést kerestünk – már az előzőt is Németországból rendeltük, és ismét nem csalódtunk. A nem kevés – ötezer forintos – postaköltség ellenére tízezer forint a zsebünkben maradt, ami egy harmincezres gyerekülésnél nem kis spórolás.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 01. Paulik András

A férjem mindig kinevetett, amikor a családommal együtt áradoztunk Németországról. Azonban pár dologban igazat kell, hogy adjon nekünk. Sok időt töltöttem különböző német városokban. Itthon nem nagyon vásárolgattam, de ott nagyon szerettem. Jobbnál jobb boltok nagyobbnál nagyobb kínálatából válogathattam kedvemre.


Ott vettem túrazsákot, túrabakancsot, táskát, ott ruházkodtam az itthoni töredékáráért – mert ott már 10-15 évvel ezelőtt is hatalmas leárazások voltak, nem csak a szezonok végén. Ez az érzés továbbra is megmaradt bennem, és ezen a közelmúltban igazolódott: még mindig nagyobb ott a kínálat és még mindig olcsóbb sok minden, mint itthon, még ha már itt is divatosak a nagy leárazások.

Most épp újabb gyerekülést kerestünk – már az előzőt is Németországból rendeltük, és ismét nem csalódtunk. A nem kevés – ötezer forintos – postaköltség ellenére tízezer forint a zsebünkben maradt, ami egy harmincezres gyerekülésnél nem kis spórolás. A baba puhatalpú cipőjét Amerikából küldettük, így feleannyiba került, mintha itthon vettük volna meg. Amikor több évvel ezelőtt itthon a háromkerekű babakocsik ára a csillagokban volt, Ausztriából postaköltségestül, mózeskosarastul, esővédőstül harmincezer forintért vettünk egyet. Arról nem is beszélve, hogy kényelmesen, a gép előtt ülve, nem órákat a városban töltve, parkolóhelyet és babaáruházakat keresve jutottunk hozzá az áhított dolgokhoz.

De nem csak babadolgokat vettünk így, a laptopot is a germánok küldték nekünk, így az itthon kapható legolcsóbb gépnél is húszezerrel kevesebbet költöttünk erre – és még egy wireless egeret is mellékeltek hozzá.

Amin minden egyes alkalommal meglepődünk, hogy a szállítás mennyire gyors. Az ülést csütörtök éjjel rendeltük meg, kedden délben már csöngetett vele a postás. A laptopot hétfőn, és csütörtökön már pötyögtettünk rajta. A magyar webáruházak ennyi idő alatt még feldolgozni se tudják rendelést – talán azért is, mert nincs elég tőkéjük a készleten tartásra.

Persze nem tudom, mit tegyen, aki nem tud németül. Kereshet például angol, amerikai oldalt, vagy a remek webes programokkal lefordíttathatja az áruház kínálatát.

Egy pár tipp, hogy mely oldalakat érdemes böngészni: www.amazon.de, www.mytoys.de, www.ebay.de . Ez utóbbinál ne ijedjünk meg, nem csak használt dolgokat lehet kapni. A magyar aukciós oldalakkal ellentétben ide egész áruházak települtek, akik számomra ismeretlen okból ezen az oldalon keresztül árusítják termékeiket, így rájuk is érvényes, ami minden internetes áruházra: ha nem felel meg, visszaveszik egy-két héten belül. Érdemes összehasonlítani az árakat és a postaköltséget is. Van, ahol alacsony a postaköltség Magyarországra, van, ahol magasabb, de a kiszemelt termék akciósabb, és van olyan is, ahonnan nem postáznak országunkba egyáltalán. Sőt, érhet olyan meglepetés is, hogy Magyarországra küldetve drágább a termék. Gyanítom, ennek az lehet az oka, hogy az áfa itt magasabb.

Tudom, sokan bátortalanok, nem mernek nekivágni, félnek, elkeveredhet útközben a cucc, de nem kell aggódni. Általában DHL-lel küldik, biztosítva, és adnak hozzá egy kódot is, amivel nap mint nap ellenőrizni lehet, hol jár éppen a csomagunk.

Ha külföldön akarunk vásárolni, érdemes paypalt csináltatni magunknak, (www.paypal.com/hu), sokkal biztonságosabb, mert bankkártyánk számát sehol nem kell megadnunk és az átutalási költséget teljességgel megspórolhatjuk. Középárfolyamon váltja a valutát, és mielőtt fizetnénk, látjuk azt is, pontosan hány forintot fognak levonni a számlánkról.

Nektek vannak pozitív/negatív tapasztalataitok külföldi vásárlásokkal kapcsolatban?