Négy vetélés után

Courtney Hayes–nek látszólag tökéletes az élete. Miután lediplomázott, megismerkedett későbbi férjével, Josh-sal, akivel teljes lett a boldogsága. Ám Courtney óriási fájdalmat hordoz magában széles mosolya mögött. Négy kisbabájával vetélt el – négy kicsi életet gyászol. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
courtney hayes
2016. szeptember 20. Gyarmati Orsolya

Courtney Hayes–nek látszólag tökéletes az élete. Miután lediplomázott, megismerkedett későbbi férjével, Josh-sal, akivel teljes lett a boldogsága. Ám Courtney óriási fájdalmat hordoz magában széles mosolya mögött. Négy kisbabájával vetélt el – négy kicsi életet gyászol. 


Courtney, miközben egyre nagyobb fájdalmat kellett elviselnie és egyre több babát gyászolnia, írni kezdett az internetre, hogy kicsit könnyítsen a lelkén, és egyúttal segítsen azokon az anyukákon, akik hozzá hasonló helyzetben vannak

„Rádöbbentem, hogy ha nem rejtem el a szomorúságomat, nem fogom magam olyan egyedül érezni. Nem csak engem ért ilyen fájdalom.”Sokáig nem voltam biztos benne, hogy egyszer anya akarok lenni. Aztán az első vetélés után valami megváltozott bennem: rádöbbentem, mennyire szeretnék gyermekeket nevelni – sajátot és adoptáltat egyaránt.”

Az első vetélést három másik követte: két baba természetes úton fogant, a harmadik mesterséges megtermékenyítéssel. Ám Courtney mindhárom babánál érezte: valami nincs rendben…

Ha valaki megnézi Courtney és férje FB-oldalát, két látszólag boldog embert láthat. „Tudom, hogy a fotókon boldognak tűnünk, de ne dőljetek be a látszatnak – valójában azért túrázunk, sportolunk ennyit, hogy elmeneküljünk a fájdalmunk elől. Hogy elrejtsük azt a mély sebet, ami soha nem fog begyógyulni.”

Ahogy az idő múlt, Courtney megtanulta kezelni a fájdalmát, a veszteségét. Minden vetélés után ültettek egy-egy gyümölcsfát például. „Amikor a fa teremni kezd, olyan lesz, mint ha a kisbabáink élnének és növekednének – csak épp más módon, mint ahogy elképzeltük.)”

A legfontosabb része a gyógyulásnak az, hogy Courtney beszél a veszteségeiről. Miután a nő közzétette első várandósságát a FB-on, majd elvetélt, törölte az adatlapját és gyászba burkolózott. Később azonban úgy döntött, hogy vetélését is megosztja a neten. A hatás döbbenetes volt számára.

„Az első vetélésem utáni Anyák Napján tettem ki az első posztot, hogy elmondjam, min megyünk épp keresztül. A válaszok, reakciók azonnal özönleni kezdtek. Rengeteg embertől kaptam privát üzenetet, akik ugyancsak vesztettek el kisbabát, vagy épp terméketlenséggel küszködtek. Ekkor jöttem rá, hogy ha nem bújok el a fájdalmammal, nem fogom olyan egyedül érezni magamat. Ezt felismerve úgy döntöttem, nagyon nyíltan vállalom a belső küzdelmeimet. Ezáltal egy elképesztő „testvérszövetség” alakult ki sok-sok nőtársammal, akik hasonló fájdalmakat éltek át.”

Courtney és férje időközben úgy döntöttek, örökbefogadnak egy babát. Addig is, amíg az új családtag megtalálja hozzájuk az útját, Courtney könyvet szeretne írni, hogy tovább gyógyuljon és segítse sortársait.

„Attól, hogy fizikailag már nem vérzel, az nem azt jelenti, hogy a szíved sem vérzik. Ez egy nagyon mély fájdalom. Azzal, hogy megosztom másokkal, mi van a szívemben, talán én is tudok adni nekik valamit, amit mások adtak nekem azzal, hogy nyitottak és őszinték voltak velem. És így talán lesz valamilyen pozitív hozadéka is életem e szörnyű szakaszának.”

„Mi, nők sokkal erősebbek vagyunk, mint gondolnánk. És most már tapasztalatból mondom, hogy lehet gyógyulni, még akkor is, ha a legnehezebb időszakokban úgy érzed, egy rémálomban vagy, amiből képtelenség felébredni. Számomra csodálatos érzés, ha valakit legalább egy kicsit is meg tudok nyugtatni.”, írja a Babble cikke.

Forrás: Babble (via)