Nem kell kétségbe esni a fogzástól

Sokan az egyik legnehezebb időszakként élik meg, amikor elkezd előbújni a gyerek foga. A pici ilyenkor nyűgösebb, rosszul alszik és sokat sír, még hőemelkedése is lehet, a szülők, pedig mindenféle praktikákat bevetnek, hogy enyhítsenek csemetéjük „gyötrelmein”.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 23. czefernek.lena

Sokan az egyik legnehezebb időszakként élik meg azt, amikor elkezd előbújni a gyerek foga. A pici ilyenkor nyűgösebb, rosszul alszik és sokat sír, még hőemelkedése is lehet, a szülők, pedig mindenféle praktikákat bevetnek, hogy enyhítsenek csemetéjük „gyötrelmein”.


A fogzás a gyerek hat hónapos korában kezdődik, s egészen három éves korig eltarthat. Ilyenkor időről időre szembesülünk a tünetekkel, amik igen széles skálán mozognak az enyhébb nyáladzástól, rágcsálási kényszertől elkezdve a hasmenésen, nyűgösködésen keresztül az étvágytalanságon át az alvási problémákig és hőemelkedésig. A gyermek ebben az időszakban nyugtalanabbá, rosszkedvűbbé is válhat. Számtalan praktika létezik arra vonatkozóan, hogyan enyhíthetjük a tüneteket. Míg nagyanyáink kemény kenyeret, vagy gyümölcsöt adtak a lurkóknak, esetleg kamillateával végzett masszázzsal próbálták enyhíteni a fájdalmakat, addig ma számtalan új, ám talán kevésbé természetes módszer közül választhatunk.

A legelterjedtebb a hűthető rágóka, amely amúgy is jó szolgálatot tehet egy harapdálásra mindenkor kapható félévesnél.Választhatunk valamilyen ínymasszírozó, dierkt erre a célra kialakított rágókát, de bekenhetjük a baba ínyét Dentinox zselével, ami elzsibbasztja az adott felületet. Durvább esetekben ajánlják a gyerekek számára is adható fájdalomcsillapítókat, de léteznek különböző, erre a célra adható homeopátiás szerek, kúpok, sőt, még nyugtató hatású borostyánnyaklánc is.

Vannak olyanok is, akik nem esnek kétségbe ettől a természetes folyamattól. Bori kisfiának például hat és fél hónaposan  bújt ki az elő „átlátszó mütyűr” a szájában, de mivel a kicsi addig sem volt túl jó alvó, nem tulajdonított nagyobb jelentőséget a tüneteknek. A doki mondta, hogy most ez következik, de mivel a fiam nem volt nyűgösebb az átlagosnál, szerintem nem viselte meg túlzottan a dolog – meséli a kisgyerekes anyuka.

Most, kilenc hónaposan itt az ideje a következő fogak előbújásának, Brúnó rengeteget nyáladzik, mindenkibe beleharap de ez nála egyben a szeretet, kedvesség jele is. Aminek nem örülök, hogy mostanában elég rossz az étvágya – mondja Bori, aki ugyanakkor leszögezi, nem ért egyet a homeopátiás szerek alkalmazásával és a borostyán nyaklánc hatásában sem hisz.

Mint mondja, ez egy természetes folyamat, csak manapság az a divat, hogy mindenre beveszünk valamilyen bogyót, de a gyereknek akkor is nőni fog a foga. Brúnó napközben jókedvű, persze előfordulnak durva éjszakák, de ezeket szavai szerint, valahogy túl kell élni. Persze az alváshiányt – más kismamákhoz hasonlóan – rosszul viseli, másnap nem azon jár az esze, hogy jajj, de elmenne színházba – mondja nevetve, majd hozzáteszi, hogy azért kicsit irigykedik Brúnó vele egyidős pajtásának anyukájára, ott ugyanis a kislány tíz órákat alszik éjszaka egyhuzamban.

Fogzást könnyítő praktikák régen és most:

Kemény parmezánsajt – Hűthető rágóka

Száradt kenyér – Homeopátiás szerek

Édeskömény szára – Dentinox zselé

Nyers sárgarépa, almaszeletek vagy karalábé – Borostyánlánc

Kamillás ínydörzsölés – Fájdalomcsillapítók

 

Fotó: Flickr/Jon… in 3D