Pánik és józan ész

Mit tehet egy kismama, ha terhességi cukrot állapítanak meg nála a terheléses vizsgálaton, annak ellenére, hogy a számok a határérték alatt mozognak? Utazás ijedelem, szénhidrátdiéta és a józan ész körül…

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 21. czefernek.lena

Fotó: Pixabay

Mit tehet egy kismama, ha terhességi cukrot állapítanak meg nála a terheléses vizsgálaton, annak ellenére, hogy a számok a határérték alatt mozognak? Utazás ijedelem, szénhidrátdiéta és a józan ész körül…


A terhesség 26. hete körül terheléses vércukorszint – vizsgálatot kell tartani. Ez azt jelenti, hogy a kismamától először vért vesznek, majd megitatnak vele 2dl vízben elkevert 75 g glükózt, s ezt követően megismétlik a vizsgálatot. Amennyiben a kapott érték, azaz a vércukorszint 3,8 és 7, 8 között van, a kismamának nincs miért aggódnia…elvileg.

Anna azonban – jónéhány sorstársával együtt – a felső határérték közelében mozgó eredményt produkált (7,7). Kórlapjára azonnal rákerült a terhességi cukor fogalma, s elküldték dietetikushoz. Ugyan az orvosa megnyugtatta, hogy ha a következő vizsgálatig diétázik, nem lesz gond, ám a tanácsadáson már nem bántak vele ilyen kesztyűs kézzel. A rendelésen meglehetősen mogorva és rendre utasító modorban számon kérték rajta, hogy miért csak most jött el, majd közölték, hogy az eddig tartott, napi 175 g szénhidrátból álló diéta nem elég szigorú, és hogy mostantól, amíg kisbabája megszületik, cukorról még csak ne is álmodjon.

A terhességem első négy hónapja alatt alig bírtam enni, majdnem 3 kilót fogytam, és pont ez előtt a vizsgálat előtt kezdett megjönni az étvágyam. Végre tudtam enni, néha talán túlzásba is vittem, mert heti fél kilókat is fel tudtam szedni akkoriban, éppen ekkor végezték el ezt a vizsgálatot – mesél a háttérről Anna, aki a mai napig nem biztos benne, hogy valójában pontos-e a diagnózisa. Hivatalosan ugyanis csak 11-es érték fölött van valakinek terhességi cukra, s azok a babák nagyobbak is az átlagosnál. Mint monda, nála nemrég végeztek ultrahangvizsgálatot, ahol megállapították, hogy a kicsi hál’ Istennek teljesen normálisan fejlődik. Azt érzem, hogy nem jogos az ijesztgetés, de hatásos volt, szóval betartom a diétát, amennyire csak tudom.

De azért jó lenne, ha valaki megnyugtatna – mondja, hozzátéve, hogy annak, akinél ezt a diagnózist megállapítják, folyamatos kontrollra kell járnia, ő viszont otthon méri inkább a cukrát. Ezeken a vizsgálatokon ugyanis – ahogyan a terhesvizsgálatok nagy részében – nagyon nagy a nyomás, hogy „jó eredményt produkáljunk”. Anna szerint az arra érzékenyeknél ezzel sikerül elérni, hogy folyamatos rettegésben éljen: havonta van ugyanis valamilyen végzetes betegség, amitől félni kell. Ráadásul ilyenkor, ha valaki idegeskedik, a vérnyomása és a cukra is felmehet.

Anna persze tisztában van vele, hogy a terhességi cukorbetegség nem játék, s így tartja a szigorú diétát, ami azért sem könnyű, mert nem csak a cukor mennyiségére és az étkezések között eltelt időre, de a bevitt cukor fajtájára is külön szabályok vonatkoznak. Ez nem túl könnyű, különösen egy minden lében kanál kétévessel az oldalán, s pláne nem leányálom egy kívánós fázisban járó kismamának. Elmondása szerint egy napig úgy érezte, hogy valósággal éhezik, de aztán kialakult egy rendszer, amiben egész jól bírja, csak időről időre (heti egy-két alkalommal) tör rá, hogy milyen nehéz ez a helyzet.

Fotó: Flickr/aldenchadwick