Rettegjenek a gyerekülések tolvajai!

Tudom, hogy drága a benzin, de azért emberek, az ilyennek tőből kéne a kezét megtanítani, hogy nem csinálunk ilyesmit…

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 14. Paulik András

Azt gondolom, hogy a rendpártiságnak is van egy beteges vonulata, ami már nem csak rémisztő, de akár veszélyes is lehet és van egy olyan olvasata is ennek a szónak, amely nem kíván mást, csak azt a fajta minimális odafigyelést, amely az egymás mellett élés alapja kell, hogy legyen.

Közkedvelt szófordulat, hogy amikor átlépjük az osztrák határt, ott már nem csak a levegő más (azaz „nyugati”), hanem látszik, hogy igazán figyelnek a környezetükre. Lehet, hogy van ebben valami, mert ma egészen döbbenetes dolgot láttam.

A villamoson utaztam, amikor is egy kereszteződés előtt megálltunk, így jó rálátásom volt a sín mellett történő – a lakóházak közvetlen közelében elkövetett – esetre. A hazánkban amúgy sem túlságosan elterjedt és népszerű, de annál hasznosabb szelektív gyűjtő konténereket 2-3 tagbaszakadt hajléktalan-szerű ember borogatta, miközben a „rend” képviselői, 1-2 unott arcú utcaseprő ott állt mellettük. A felborogatott készségekből aztán begyakorolt mozdulatokkal szedték ki az össze nem tört üvegeket – nyilván nem kis szemetet hagyva maguk körül a fel nem használható szilánkok százaiból… Ugyanebben a kerületben máshol már fémkorláttal vették körül az egyik lerakóhelyet – a borogatás megakadályozására – ott viszont magát a konténert tépték fel, hogy hozzájussanak az értékes cucchoz.

Nem gondolom, hogy az én dolgom lenne – talán a köztisztasági szakmunkás is így vélekedett – hogy rászóljon az üres üvegekből hasznot remélőkre, mert ezek a nagyobb tisztaság és rend helyett még nagyobb rendetlenséget hagynak maguk után – nyilván tisztelet a kivételnek.

Ez a tipikus sz**ok rá, hogy milyen az a hely, az az utca, ahol lakom, vagy ahol guberálok. Ez ugyanaz a mindenre vállat rándító hozzáállás, amelynek másik szép példája volt, hogy a „Pest Rózsadombjaként” nevezett területen a ház előtt parkoló 10(!) éves kombi Astra – a hátsó ülésen megfelelő mennyiségű gyereküléssel – benzincsövét az egyik éjjel a kerék mellett kivágják és benzint szívjanak le a tanksapka kikerülésével. Tudom, hogy drága a benzin, de azért emberek, az ilyennek tőből kéne a kezét megtanítani, hogy nem csinálunk ilyesmit…

Egy szomszéd szerelő szerint egyre gyakoribb a környéken az effajta csapolás. Ennél már csak az a környezetünkben történt eset volt jobb, amikor a kocsi ablakát betörve lopták el a hátsó ülésen hagyott gyermekülést, de nem úgy, hogy kicsatolták volna a biztonsági övet, amellyel oda volt rögzítve, hanem úgy, hogy késsel elvágták azt – ezzel még nagyobb kért okozva.

Én nem értem az embereket! Az oké, hogy sokaknak az a két agysejtje van, hogy meglát valamit és azt meg is szerzi így, vagy úgy. De hogy ennyire ne törődünk azzal, hogy másnak egy milyen érzés lehet?! Lehet nyugodt szívvel a lopott gyerekülésbe beültetni saját csöppségünket?

Tényleg minden vagyontárgy mellé kell állítani egy őrt, aki ha éppen van mersze hozzá lekever néhány sallert, meg kokit?