Szívszorító videó: Egynek meg kell halnia ahhoz, hogy a másik élhessen + VÉLEMÉNY

Egy szülőnek óriási trauma megtudnia, hogy a gyermeke agyhalott és semmi esélye az életben maradásra. Ilyenkor két „lehetőség” közül választhatnak vagy lekapcsolják a gyermeket a gépekről, vagy felajánlják a szerveit, hogy más kisgyermek élhessen. Két család drámai pillanatai következnek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmentés
2016. február 03. Csontos Dóra

Egy szülőnek óriási trauma megtudnia, hogy a gyermeke agyhalott és semmi esélye az életben maradásra. Ilyenkor két „lehetőség” közül választhatnak vagy lekapcsolják a gyermeket a gépekről, vagy felajánlják a szerveit, hogy más kisgyermek élhessen. Két család drámai pillanatai következnek.


Heather Clark kisfiát, Lukas-t 2013 júniusában olyan súlyosan bántalmazta a bébiszitter barátja, hogy a kisfiú agyhalottá vált súlyos sérülései miatt. Az úgy döntött, ha már az ő fia nem élhet, akkor segít másokon azzal, hogy felajánlja a gyermeke szerveit. Ennek a cselekedetnek köszönhetően három kis csöppség menekült meg a biztos haláltól.

A kisfiú szívét egy veleszületett szívrendellenességgel született kislány, Jordan kapta meg. A kicsi életének első évét kórházban töltötte, majd 18 hónapos korában megkapta Lukas szívét. A kislány azóta teljesen egészséges.

Heather 2015-ben felvette a kapcsolatot Jordan családjával és kért egy találkozott, hogy újra meghallgathassa kisfia szívverését. A megható pillanatokról videó is készült.

 

Mom hears son’s heartbeat after his death

A mom in Arizona donated her 18-month-old son’s organs after he died. She recently met with the family of one of the lives he saved. http://cnn.it/1PaKTei*Editor’s note: Lukas Clark was 7-months-old when he died. The original video post says he was 18-months-old at the time of his death.

Közzétette: CNN – 2016. február 1.


Az emberek többsége nem szeretné, ha elhunyt rokonát, családtagját “kipakolnák” ezért sokan tiltakoznak az ellen, hogy donorként felhasználják őket. Pedig, ahogy az a videón is látszik, ha egy szerettünknek nincs esélye az életre, akkor legalább jót cselekedhetünk azzal, ha felajánljuk a szerveit. Ne az önzőség vezéreljen minket, hanem az, hogy igenis lehet, hogy van egy kisgyerek aki épp a másik szobában az életéért küzd, vagy arra, hogy mi van, ha a későbbiekben nekünk lesz szükségünk arra, hogy valakinek megkapjuk a szerveit.

Az élet egyszer véget ér. Ezt nehéz elfogadni, de miért ne segítsünk embertársainkon ha van rá lehetőségünk?!

Magyarországon jelenleg két lehetőség van a szervadományozásra. Az egyik ilyen eset, az, mint a kis Lukasé, vagyis ha valaki agyhalott állapotba kerül. Az Országos Vérellátó Szolgálattól megtudtuk, hogy aki agyhalál állapotába kerül és életében nem tiltakozott írásban az Országos Transzplantációs Nyilvántartásban, vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban, annak szervei eltávolíthatók.

Hazánkban szervátültetésre csak akkor van lehetőség élő donornál, ha az adott személy önkéntes alapon felajánlja szerveit. Ebben az esetben jelenleg csak a vese és máj átültetésére van lehetőség, de csak akkor, ha a donor a transzplantációra váró rokona.