Tinédzserek a játszótéren

Elhiszem, hogy nagyon édi-bédi, ha a középkori történelmet még csak először tanuló kölyök a Millenáris mókuskerekében pózol, miközben a felnőttek számára is vágyálom kategóriát jelentő érintőképernyős telefonon fotózza őt egy már önmagát 35 évesnek képzelő 13 éves kiscsajszi, hogy egészen trendi módon frissíthessék a produktummal Facebook-profiljukat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 17. Paulik András

Az mindig egy különleges pillanat, amikor szülőként kimerészkedünk a közeli játszótérre, s amíg csemeténk boldogan fedezi fel, hogy a hinta hintázik, a libikóka mozog, sőt a homokozó eső után sáros, addig apu – próbálva feldolgozni az egész napi stresszt – kicsit összeszűkült szemével kémleli a látképet, s ha tinédzsereket lát, már előre felmegy benne a pumpa.


Már legalább hetedikesek-nyolcadikosok, s valamilyen érthetetlen oknál fogva a játszótéren érzik igazán elemükben magukat. Ez valamilyen rejtélyes módon terjedő-, addiktív agymenés lehet. Pont, amikor már nem a mászóka és a csúszda adhatná a vonzerőt a 12-14 éveseknek, akkor valamiért – és biztosan nem nosztalgiából – úgy érzik, hogy nekik a 3 évesek között lavírozva kell mutatniuk nem ritkán egy-egy osztálytársnőjük előtt, hogy milyen „cukik”, érzékenyek.

Bizonyára őket is zavarja a sok kis tipegő, de azért a játszótér amellett, hogy nem nekik van kitalálva, nem is arra, hogy éledező hormonjaik által vezérelve esetleg tönkretegyék a kisebbeknek tervezett játékokat.

Mert elhiszem, hogy nagyon édi-bédi, ha a középkori történelmet még csak először tanuló kölyök – értsd: általános iskolás – a Millenáris mókuskerekében pózol, miközben a felnőttek számára is vágyálom kategóriát jelentő érintőképernyős telefonon – pink ütésvédőben – fotózza őt egy már önmagát 35 évesnek képzelő 13 éves kiscsajszi, hogy egészen trendi módon frissíthessék a produktummal Facebook-profiljukat.

Ilyenkor mi a teendő? Elküldeni őket a retekbe? Vagy szemérmesen félrenézni, hogy hát ők is gyerekek? Esetleg megkérdezni tőlük, hogy elkapjuk-e őket is a csúszda alján?