Családháló-állásfoglalás:„Ha az életet akarjuk védeni, akkor ki kell lépnünk sokszor szűklátókörű gondolkodásmódunkból!”

Valaki nemrég azt mondta, a pro life és a szeretet között egyenlőségjel van. Ám úgy tűnik, a pro-life (azaz életvédő, abortuszellenes) mozgalom sokszor beleesik abba a hibába, hogy bűntudatot kelt, ujjal mutogat és gyilkost kiált. Pedig nem erre kellene mennünk. Erről beszéltünk a Családok Budapesti Világtalálkozóján.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2017. június 05. Családháló

A világtalálkozó egyik kerekasztal-beszélgetésére a Családháló is hivatalos volt. Két spanyol, egy lengyel, egy svéd és egy szlovák életvédő szervezet között mi is ott ültünk, s azt próbáltuk megfogalmazni, min kellene változtatni ahhoz, hogy a pro-life üzenet minél szélesebb rétegekhez jusson el. Alább röviden összefoglaljuk álláspontunkat.

Gyűlölködés helyett elfogadás és szeretet

Hányszor de hányszor látunk felbőszült tömegeket az interneten, akik a pro choice (abortuszpárti) oldalt képviselik? Milyen nagy felháborodás szokta övezni olyan kijelentéseiket, mint „el a kezekkel a méhemtől” vagy „az én testem, az én döntésem”, hogy a szaftosabbakat ne is említsük! Vajon mennyivel vagyunk jobbak, amikor szétdarabolt magzatokat mutogatunk országnak-világnak? Vajon mennyivel nyerünk meg több embert életvédő szemléletünknek, ha  ítélkezve azt sugalljuk, hogy aki abortuszt követ el, az gyilkos, és innentől kezdve nem kívánunk foglalkozni vele?

A bűntudaton, a fájdalmon és a gyászon nem segíthetünk ítélkezéssel!

Minden abortusz mögött egy tragédia áll. Egy iszonyú nehéz döntés. A terhességmegszakítást pedig rettenetes bűntudat követi, és gyász – olyan gyász, ami sokszor csak évek, évtizedek múltán tör a felszínre. Ebben kellene inkább segítenünk: hogy ha egy nő már csinált abortuszt, ne tegye többször. Ha pedig arra készül, fogjuk meg a kezét, és mutassuk meg szeretettel neki, milyen lehetőségei vannak még. Éreztessük vele, hogy nincs egyedül, hogy nem kell mindenáron elvetetnie a babáját, hogy sok-sok vele hasonló helyzetben lévő nő döntött már másként! Ne mutogassunk rájuk, ne nézzük le őket, ne zárjuk ki őket. Így is elég nehéz neki. A pro life nem csak a magzat életéről, hanem az anyáéról is szól, hiszen az ő életét is meghatározza, megszül-e egy nem kívánt gyermeket vagy sem? Elveteti-e vagy örökbe adja?

A lehetséges jó út

Az életvédők felelőssége minden olyan nő védelme, akik segítségre szorulnak, elkeseredettek, bizonytalanok, kényszer- vagy válsághelyzetbe kerültek. Ha az életet akarjuk védeni, akkor ki kell lépnünk sokszor szűklátókörű gondolkodásmódunkból! Ami  segíthet ezeken a nőkön, az az, ha érzik: van kihez fordulniuk. Macedóniában évek óta kiválóan működik az a gyakorlat, hogy azok a nők, akik el akarják vetetni gyermeküket, a beavatkozás előtt meg kell hallgatniuk magzatuk szívhangját. Rengeteg nő dönt ettől a végtelenül egyszerű módszer hatására úgy, hogy mégis megszüli a kisbabáját. Ezt a „módszert” nálunk, és minden országban be lehetne vezetni. S ha a nő nagyon eltökélt, akkor ott van az örökbeadás lehetősége. Magyarországon rengetegen várnak kisbabára, hiszen nagyon sok párnak nem lehet természetes úton gyermeke. Ha azok a nők, akik nem kívánják megtartani gyermeküket, támogatást kapnának ahhoz, hogy kihordják, megszüljék, majd örökbe adják a babát, máris töredékére csökkenne az abortuszok száma. És az sem kizárt, hogy mire egy ilyen anya a szülőszobába kerül, meggondolja magát, és mégis maga neveli fel a gyermekét.

Ellenségünket a saját fegyverével? Nem!

Van az a régi mondás, hogy az ellenséget saját fegyverével kell legyőzni. A pro life mozgalom esetében azonban nem értünk ezzel egyet. Nem kívánunk szélsőségesen fellépni nők ellen, akik fontolgatják az abortuszt, vagy már elvetették a gyermeküket. Nem kívánunk ujjal mutogatni, durvábbnál durvább szlogeneket hangoztatni, bűntudatot kelteni, megalázni, elítélni másokat. Ezeknek a viselkedésformáknak semmi de semmi köze nincs sem az élethez, sem a szeretethez. Márpedig, ha mi a pro life-szemlélettel azonosulunk, akkor nem lehetünk képmutatóak.

A célunk az, hogy minél több bajba került nőnek segítsünk. De ez csak szeretettel fog működni!


A Családok Budapesti Világtalálkozója kapcsán megjelent cikkeink: 

“Látni, hogy milyen lépésekben történt a család imázsának tönkretétele!”

“Teljes mértékben radikálisan kell fellépnünk!”

„Az, hogy Magyarország elfogadta az alaptörvényt, nagy reményeket ébresztett bennünk!”

„A család maga a természet, és a természet végső soron mindig győzedelmeskedik” – további köszöntések a Családok XI. Világkongresszusán

“Ne diszkriminálják a nagycsaládosokat!

Novák: “A család a legfontosabb közösség”

“A szülők közti jó kapcsolata az alapja a gyermek kiegyensúlyozottságának!”

Harrach Péter: “A demográfiai helyzet alakulása nemzeti sorskérdés”

“Helyre kell állítani a természetes reprodukciót Európában – ez nemzeti ügy

“Nem érdekel, mások miért nem tartják jónak a családot!

Zimbardo: „Az online hedonizmus a nap 24 órájában elérhető”

„Olyan időket élünk, amikor vitatják azt, hogy a család csodálatos, az élet értékes. Mi tudjuk, hogy az”


Ha Te vagy akárki a környezetedben krízishelyzetben van és segítségre szorul, hívd ingyenesen a 116-123, vagy 06-80-820-111 telefonszámot! További infó itt és itt!