A férfiak és a semmi doboz

El tudjuk képzelni, hogy a férfiak agyában létezik egy úgynevezett semmi doboz? Hallottunk már róla, hogy a nők agya olyannyira különbözik a férfiakétól, hogy az nehezíti egymás megértését? És el tudunk képzelni egy Amerika-szerte híres párterapeutát, aki éppen a felesége fehérneműjét viseli egy tévéfelvételen, miközben arról magyaráz, hogy a férfiak legyenek férfiak? És aztán tudjuk képzelni egy könyvet, amelyben ezt még le is írja?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
párkapcsolat
2018. április 10. Czefernek Léna

De mi olyat tudhat ez a mű, amely még egy öt éves kislány figyelmét is felkelti?

El tudnak képzelni egy olyan párkapcsolati könyvet, amelyet egy öt éves kislány ajánlgat az anyukájának? És hogy miért? Mert szereti, ha az anyukája hangosan kacag, aztán a vicces részeket megosztja vele is. Nos, Mark Gungor Férfiagy, női agy című könyve pont ilyen. Természetesen azért nem csupán nevetséges elemei vannak a műnek, sőt, de a gördülékeny olvasásban nagy segítségünkre van a szerző humora, pláne, ha egyébként súlyos témák vannak terítéken. Hiszen a házasságunk minősége a tét, s ezt Mark Grungor nem is rejti véka alá, mint ahogyan azt sem, hogy a jó házasságért bizony meg kell dolgoznunk! S hogy hogyan?

Párkapcsolati könyv és prosztatavizsgálat

Párkapcsolati könyvet valószínűleg nem könnyű írni, még ha olyan ismert és remek előadóról is van szó, mint Mark Grungor, akinek szórakoztató előadásai amerikai párok tízezreinek házasságán javítottak már. Most ezeknek az esszenciáját olvashatjuk legújabb könyvében, amelyben a szerző maga is leszögezi, hogy főleg női olvasókra számít. Mint írja, a férfiak szemében egy ilyen jellegű könyv elolvasása felér egy prosztatavizsgálattal. Nem kell azonban csüggedni, mert életünk párjával is megoszthatjuk az általunk fontosnak vélt részleteket, másrészt a könyv által javasolt metódusok így is működhetnek – állítja Grungor, aki szerint a pozitív hatás már számtalanszor beigazolódott. Lapozzunk csak bele, s lássuk, miben különbözik egymástól a férfiak és a nők gondolkodása!

Elképzelhető, hogy a férfiak tényleg tudnak semmire sem gondolni?

Mark Gungor abból az alapvetően ismert tézisből indul ki, hogy mennyire különbözik egymástól a két nem. De azt már kevésbé tudjuk hogy ez mit takar, és annak hátteréről sem tudunk sokat, miért van az, hogy férfi és női gondolkodás szinte köszönőviszonyban sincsenek egymással. A férfiak agya kis rekeszekben tárolja az információkat, egymástól elkülönülve, és van olyan rekeszük is, amelyben semmit nem tartanak. Ezzel szemben a nők agya folyton jár, és minden mindennel összefügg a gondolkodásukban. A nők kincsbányászatnak tekintik a kommunikációt, a férfiak pedig levelek összegereblyézésének – hogy csak néhány példát említsünk. A lényeg, hogy nem csupán mást akarunk, de másképpen gondolkodunk, s még az agyunk felépítése sem egyezik meg. Ez meglehetősen sokszor vezethet csatákhoz, rossz esetben akár véráldozatokkal járó háborúhoz is. Ennek a mechanizmusnak a felismerése és megismerése azonban kulcsot adhat számunkra a hatékony kommunikációhoz és ezzel együtt házasságunk jobbá tételéhez is.

Mikor nincsenek ökrök, tiszta a jászol…

De mit lehet tenni akkor, ha még az is kiderül, hogy a házasság nem csupán romantika és szerelem, az élet pedig nem arról szól, hogy minden reggel madárdalra ébredünk, kisnyuszik segítenek felseperni a padlót és kismókusok mosogatnak el helyettünk? Meggyőződéseink és elvárásaink sem a barátaink, ha a hosszú és tartós házasság alappilléreit keressük. Grungor könyvéből megtudhatjuk, hogy legtöbb, amit tehetünk, hogy helyes irányba tereljük a gondolatainkat, saját nézőpontunk megváltoztatása sokszor erősebb mint a világ összes házasságjavító praktikája együttvéve. Ebben a gondolatterelésben kaphatunk fogódzókat, méghozzá nem is keveset.

A házasság tükör

Nem kell azonban megijedni, hiszen Isten terve az volt, hogy a házasságban, mint egy tükörben láthassuk önmagunkat, s ahogyan a kócos hajat is megigazítanánk, saját hibáinkon is változtathatunk. A legfontosabb kérdés, milyennek látjuk jelenleg a házasságunkat? – világít rá a kulcsra a párkapcsolati terapeuta, leszögezve, hogy ha nem a megfelelő szemszögből nézzük egységünket, a világ összes praktikája sem fog segíteni a problémák megoldásán. Ha azonban a jó nézőpontból tekintünk magunkra, képesek vagyunk újból megérteni egymást, amiből változás és remény fakad. Ahogy a szerző is megjegyzi, azért kell dolgoznunk a házasságunkon, mert hisszük, hogy értékes, nem pedig azért, hogy megpróbáljuk értékessé tenni…vagyis a sikeres házasság a különbözőségeink ellenére bárki számára elérhető, aki kész tenni érte.

Azok a bizonyos dobozok

S hogy hogyan is néz ki a férfiak és nők gondolkodása közti különbség? Valóban ilyen jelentős a nemek közötti eltérés? Álljon itt ez a videó válaszul, hiszen senki nem tudná ezt érzékletesebben és humorosabban szemléltetni, mint maga a szerző:

Férfi agy, női agy

Isten hozott egy jobb házasságban

Harmat Kiadó 2018.