Első alkalommal rendeztünk programokat a kárpátaljai szórványmagyarság számára

Érdeklődéssel fogadták a programkínálatot a KMNE-Családháló közös kőrösmezői rendezvényén.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Kárpátaljai Testvércsalád Mozgalom
2019. augusztus 21. Családháló

Fotó: Családháló.hu – Képszerkesztőség / Tuba Zoltán

Háromnapos úton vett részt a Családháló közössége Kárpátalján. Szombaton Kőrösmezőn, vasárnap Beregszászban szerveztünk családi délutánt a kárpátaljai magyarságnak.

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületével közösen rendezett eseményt a településen élő családok érdeklődéssel fogadták. Műsort adtak a helyi magyar óvoda és iskola diákjai, akik több tánccal és verssel is készültek. A programon közreműködött a Kőrösmezői Fodros szoknya tánccsoport.

A helyszínen trambulin, magyar népi kézműves foglalkozások és szülőknek szóló előadások várták az érdeklődőket.

Az eseményen felszólalt Székely Attila, a Családháló leköszönő országos szervezője; Szilágyi Gabriella, a KMNE elnökségi tagja és Mikulyák László plébános.

Az esemény a Testvércsalád Mozgalom 2019-es programsorozatának első állomása volt. A Családháló a múlt héten sajtótájékoztatón értékelte Budapesten a Mozgalom ötéves munkáját, melyen bejelentették a kőrösmezői és a beregszászi ünnepi programokat.

Kőrösmező több mint 8500 lakosú község a Rahói járásban. A magyarság aránya a népesség 10%-a. A településen élő magyarok egyik központja a kőrösmezői Szent Péter és Pál római katolikus templom, mely 1785-ben épült. A község egyike azon településeknek, melynek területén honfoglaló őseink először letelepedtek.