Interjú Horváth Dorkával, a BookR Kids mesetablet édesanyjával

A kilenc éves lányomnak vettem a születésnapjára, mert szeretett volna valami kütyüt magának, ami „tudod olyan igazi anya”. Számomra pedig fontos volt, hogy biztonságos tartalmakat nézhessen, melyek szórakoztatják és fejlesztik is akár. A mesetablet azóta nemhogy beváltotta a hozzá fűzött reményeket, de azóta a lányom kifejező olvasásból is ötöst kapott egyedül az osztályból! Nem is csoda, hiszen értékes, minőségi szövegeket hallgat, és olvas, mégpedig a digitális generáció igényeihez igazodva.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
beszélgetések
2017. október 08. Schütz Gabriella

Mi az a mesetablet?

A BOOKR Kids elsősorban egy tabletre és mobilra letölthető mesealkalmazás, amely elérhető Android és IOS eszközökre. Az alkalmazás egy könyvtárat takar, amely csordultig van interaktív hangoskönyvekkel. Ezen felül megalkottuk a Mesetabletet is, mely nem más, mint egy teljes értékű táblagép és a meséket tartalmazó BOOKR Kids alkalmazás. Minden Mesetablet vásárló hat hónapos ingyenes előfizetéssel gazdagodik, amivel a Mesetárunk összes könyvéhez hozzáférhet. Természetesen, a tablet egy önmagában teljes értékű eszköz.

Hogyan született meg a mesetablet ötlete?

Szerettünk volna a gyerekkel az olvasás élményét megszerettetni és elmélyíteni egy igazán szórakoztató és érdekes módon, ugyanakkor nem feledkezve meg a szülők igényeiről, elsősorban a biztonságos tartalomszolgáltatásról.

Mit szólnak a mesetablethez a szülők, a tanárok, a szakemberek? Mik a visszajelzések?

Mi sem gondoltuk volna, hogy ennyire sikeres lesz az alkalmazás és ennyire szeretni fogják a családok! Amennyiben figyelnek az időkorlátra a szülők, amennyit a gyerekek naponta tabletezéssel tölthenek, a pedagógusok és gyermek-pszichológusok is elismerik a BOOKR Kids Mesetár fontosságát. Hiszen a közös cél az, hogy amíg a gyerekek kezében kütyü van, addig értékes és fejlesztő tartalomhoz jussanak. Sok óvodában és iskolában is használják már a Mesetárat, olvasás órán illetve nyelvórákon, hiszen angol-német hangosmesék is találhatók a könyvtárban!

Szerinted mi a legszuperebb benne?

Az összetettsége. Jelenleg a könyvpiacon nem létezik még egy ennyire kidolgozott, megfontolt, szórakoztató és egyben fejlesztő alkalmazás. Kellemes és hasznos időtöltés mellett a gyerekek tanulhatnak az emberek közti különbségekről és azok elfogadásáról, a környezetvédelemről, emellett az olvasásuk is fejlődik, a különböző játékoknak köszönhetőn bővülhet a szókincsük, a memóriájuk és nyelvérzékük mind magyarul, angolul és németül is. Volt szerencsénk együtt dolgozni a TASZ-szal (Társaság a Szabadságjogokért) és az Autistic Arttal, akikkel együtt olyan meséket hoztunk létre, amelyek felhívják a figyelmet a betegségben szenvedő gyerekekre és jogaikra, valamint kifejezetten az autizmussal élő gyerekek számára csináltunk szórakoztató játékokat.

Milyen korosztály tudja valóban jól kihasználni a mesetabletet?

Igazából mindegyik. Az egészen kicsi gyerekekhez szülői felügyelet szükséges, azonban a különböző sajátosságoknak (színek, hangok, mozgások) köszönhetően a picik is hamar elsajátíthatják az interaktív olvasás örömeit. A kisiskolás korú gyerekek pedig már önállóan is válogathatnak a könyvek között.

Meg lehet tanulni olvasni a mesetablettel?

A Mesetablet nem kívánja helyettesíteni az olvasás órát, vagy a szülői odafigyelést, csupán segítséget kínál nekik. Az alkalmazás használatával az ovis korú gyerekek már előnnyel kezdhetik meg az iskolát, és persze vannak gyerekek, akik megtanultak olvasni a meséket figyelve. Az iskolás korú gyerekeknek pedig tovább fejleszti a tudását, de volt arra is példa, hogy akinek egy picit nehezebben, lassabban ment az olvasás, az alkalmazást használva utolérte társait. Ám mindezen túl, a BookR Kids a nevelésre is gondot fordít, hiszen sok mesénk szól az elfogadásról, arról, hogy hogyan kell egymás bánnunk, mi a jó cselekedett és mi a rossz. Egyik kedvelt mesénk Tóth Krisztina Anyát megoperálták című könyve, ami egy kislány szemszögéből mutatja be anyukája betegségét. A könyv elmagyarázza a gyerekeknek, hogy mit jelent egy daganat, hogy a betegségből meg lehet gyógyulni, és hogy mindenről lehet, sőt kell is beszélgetnünk – mindezt könnyed, érthető formában.

Ha jól tudom, teljesen megújultatok. Ez mit jelent? Másfajta mesék, esetleg a dizájn is eltér a megszokottól, izgalmasabb tartalom?

Igen. A héten adtuk ki a legújabb verzióját az alkalmazásnak. A külsőnk megváltozott, de egy frissebb, vidámabb arculatot kapott, sőt tartalmi változásokat is eszközöltünk, illetve újabb funkciókkal bővítettük a Mesetárat, amik az olvasás élményét emelik.

Jelenleg hány mesétek van?

Mesetárunkban jelenleg több mint 150 mesénk van, amelyek a két évesektől egészen a tizenkét éveseknek szólnak. Nagy súlyt fektetünk a változatosságra, ezért minél több műfajban és témában jelentetünk meg könyveket. Klasszikus kedvencek, amiken én is felnőttem elérhetőek a Mesetárban, például a Vuk, Két Lotti vagy Babszem Jankó. Természetesen a kortárs könyveket sem hagyjuk ki, nagy népszerűségnek örvend a Terka sorozat és a saját szerzeményünk, a Gondri sorozat is. Az alkalmazáson belül korcsoport, nem és téma szerint is lehet válogatni.

Elárulsz pár jövőbeli tervet, ahová fejlődhettek még?

Célunk, hogy óvodákban, iskolákban, orvosi várótermekben is lehetőségük legyen a gyerekeknek az előre kihelyezett Mesetableteken olvasni, ezzel is megkönnyítve a tanulást vagy éppen a várakozást. Jelenleg több magyar partnerünk van és a felhasználóink többsége is magyar, azonban célunk, hogy a világ minden országában 27 nyelven elérhető legyen a BOOKR Kids alkalmazás és könyvei.