A hasfájás okai és kezelése

A mindennapi gyakorlatban gyomorrontásnak nevezzük azt, amikor sokat eszünk és megfájdul a hasunk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2015. december 30. Csontos Dóra

A mindennapi gyakorlatban gyomorrontásnak nevezzük azt, amikor sokat eszünk és megfájdul a hasunk.


Gyomorrontás

A valóságban azonban az orvosnak ennél jóval többféle betegségre kell gondolnia, amikor karácsony másnapján egy hasát fájlaló gyerek jelentkezik a rendelésen. Az egyszerű gyomorrontás mellett az ünnepi lakomákat követően gyakrabban fordul elő gyomorhurut-fertőzés, allergia és tejcukor érzékenység is.

Régmúlt időktől kezdve a különböző ünnepeket vagy böjti időszakot követő lakomák gyakori velejárója volt a gyomorrontás, amikor a többfogásos, zsíros, nehéz étkektől a legtöbb vendégnek megfájdult a hasa, majd a megszokottól eltérő irányba, visszafelé áramlottak a finomságok, vagyis hánytak.

A hasfájás oka az, hogy a nagyobb mennyiségű étel a gyomorba, illetve a belekbe jutva bélfalfeszülést okoz, amely fájdalmas érzés. Amennyiben hirtelen, nagyobb mennyiségű táplálék kerül a gyomorba, ez olyan mértékű feszülést, fájdalmat okozhat, hogy a szervezetünk csak hányás révén képes a megnyugvásra.

Közismert, hogy az ókori római lakomákon a sokadik fogást követően a garatfalat lúdtollal ingerelték, így hánytatták magukat. Így voltak képesek gyomorrontás nélkül végigenni a lucullusi lakomákat. Ha a gyomorból továbbjut a vékonybelekbe a nagyobb mennyiségű táplálék, bélfeszülés, hasfájás, hasmenés alakulhat ki.

Gyomorhurut

A gyomorrontást a gyomorhuruttól döntően az különbözteti meg, hogy az előbbinél a hirtelen gyomorba jutó étel túlzottan nagy mennyisége okozza a panaszt, utóbbinál viszont a bekebelezett étel gyulladást okoz a gyomorban. Ennek megfelelően gyomorhurutot okozhat baktérium vagy vírus által fertőzött étel, vagy akár csípős, fűszeres táplálék. Reméljük, a szigorúbb ellenőrzéseknek köszönhetően a jövőben nem kell tartani attól, hogy a különböző szupermarketekben esetleg fertőzött árut vásárolunk.

Karácsonyi “ételmérgezéseknél” általában különböző vírusfertőzött ételek okoznak gyomor- vagy bélhurutot, ellentétben a hasonló nyári betegségekkel, amikor a nagy melegben a szalmonella nevű baktérium szaporodhat el fagylaltban, tejszínhabban, vagy éppen eperlevesben, tömeges ételmérgezést okozva. Karácsonykor szerencsére csak szórványos, kisebb csoportokra kiterjedő betegségekkel találkozunk, alig valamivel nagyobb számban, mint az év egyéb hónapjaiban.

Hogyan gyógyítsuk a kis beteget?

Legjobb gyógyszer a megelőzés, vagyis ne együnk hirtelen nagyobb mennyiségű ételt! Ezt persze könnyű mondani, vagy leírni, de az ünnepi finomságoknak nehéz ellenállni. Az érem másik oldala, hogy gyümölcsök, salátafélék, szénhidrátban gazdagabb ételek könnyebben elhagyják a gyomrot, így nem okoznak gyomorrontást, hasfájást. Ezzel ellentétben a húsfélék, zsíros, “magyaros ételek”, a hagyományos karácsonyi fogások, például a tejfölös székelykáposzta igen lassan hagyják el a gyomrot.

Ilyenkor kedvező lehet felnőtteknél egy pohár bor vagy egy stampedli pálinka elfogyasztása, de ezt természetesen gyerekeknél ne alkalmazzuk. Gyomorhurut esetén jótékony hatású lehet egy gyomornyálkahártyát nyugtató gyógytea, vagy a recept nélkül kapható Venter vagy Ulcogant. Utóbbiak szukralfát/aluszulin tartalmuknál fogva bevonják a nyálkahártyát, csökkentik a gyulladást.

A régen megkövetelt, hosszú napokig tartó szigorú diéta általában nem szükséges. A zsíros, fűszeres, magas savtartalmú ételt kerülni kell, de antibiotikumra rendszerint nincs szükség. Ha nem alakul ki hasmenés, akkor a szimpla gyomorhurut, gyomorrontás egy-két nap alatt gyógyul.

Külön fejezet a Helicobacter pylori nevű baktérium okozta gyulladás, amely gyomorhuruton kívül fekélyt is okozhat. Ennek a baktériumnak a felfedezéséért kapott idén orvosi Nobel-díjat Marshall és Warren. A Helicobacter pylori fertőzés egy kilégzési teszttel (UBT teszt) könnyen és fájdalommentesen kimutatható. A fertőzés kezelésére a gyomor savtermelésének csökkentése mellett antibiotikumot is szoktak alkalmazni.

Ételallergia

Karácsonykor sokkal gyakrabban találkozom ügyeletben, rendelésen olyan gyerekkel, akinél valamilyen ételallergia okozta tünet (kiütés-ekcéma, hasmenés, hasfájás) jelentkezik. Ez nem meglepő, hiszen a háziasszonyok, édesanyák többsége az ünnepekre valamilyen különlegességgel próbál kedveskedni a családnak. Ilyenkor találkozhat egy gyerek először-másodszor ráksalátával, lazaccal, különböző halféleségekkel, korábban még nem fogyasztott ételekkel, egzotikus gyümölcsökkel.

Gyakran karácsonykor jelentkezik először az olajos magvakra, dióra, mogyoróra föllépő allergia, jellegzetes a diósbeigli elfogyasztása után jelentkező allergiás reakció. Szintén az ételallergia körébe tartozik az úgynevezett orális allergia szindróma, amikor az allergiát okozó étel a szájüregbe jutva allergiás tünetet okoz: a száj körül kiütés, a szájüregben viszkető érzés, nyelvduzzanat jelentkezik.
Kulcsfontosságú, hogy rájöjjünk, mi az allergiát kiváltó tényező.

Ez annál könnyebb, minél rövidebb idő telik el az allergiát okozó étel és a tünet megjelenése között. Ez lehet csupán néhány perc, óra, azonban olykor több nap is eltelhet a panaszok jelentkezéséig. Ezekben az esetekben igen nehéz megtalálni a kiváltó okot. Ilyenkor az orvos tüneti terápiát alkalmaz, vagyis olyan szereket ad a betegnek, amelyek a szervezet allergiás reakcióját csökkentik.

Tejcukor-érzékenység

A tejcukor (laktóz) intoleranciát ne keverjük össze a tejfehérje allergiával. A tünetek hasonlóak lehetnek (hasfájás, haspuffadás, hasmenés), de utóbbi esetben immunreakcióról van szó, sokszor kiütés, ekcéma mutatkozik a bőrön. Ezzel ellentétben tejcukor-érzékenységnél a laktáz nevű enzim csökkent működéséről van szó. Ekkor a vékonybélben a csökkent laktázaktivitás eredményeként nem tud a laktóz (tejcukor) lebontódni és felszívódni. Így a tejcukor a vastagbélbe jut, megerjed, gázok keletkeznek, és kialakulnak a típusos tünetek.

A laktóz intolerancia hidrogén fújásos teszttel (laktóz H2 kilégzési teszt) igazolható. Fontos tudni, hogy nem csupán a laktózmentes étrend jelenti a megoldást, hanem a hiányzó enzim pótlása is. A laktázos rágótablettát a tejes étel fogyasztása előtt 15-30 perccel kell bevenni, egy tabletta enzimtartalma két deci tejben levő tejcukrot képes lebontani. Karácsony környékén laktóz intoleranciával is gyakrabban találkozom, hiszen ilyenkor a tejszínhabos ételek is jobban fogynak.

Szakértőnk (Dr. Veres Gábor gyermekgyógyász, gasztroenterológus) saját tapasztalata

Klinikánkon bevett gyakorlat, hogy december 24-én, szenteste a gyermektelen orvosok ügyelnek, míg első és második ünnepen a többiek. Kezdő koromban az első csoportba tartoztam, ezek voltak életem legnyugodtabb ügyeletei, alig egy-két gyerek érkezett a klinikára. Az utóbbi években már karácsony első vagy második ünnepén ügyelek, ekkor teljesen más a helyzet, folyamatosan jönnek a kis páciensek, jelentős százalékuk hasfájással, gyomorrontással, allergiával.

Jellemző, hogy az írásomban bemutatott betegségeken kívül ilyenkor találkozunk leggyakrabban diétát megszegő krónikus betegekkel. Jellemző a cukorbeteg gyerek édességfogyasztása, melynek magas vércukor érték a következménye. Tavalyi történet: karácsony első ünnepén a magas vércukor szinttel beállító Barbara nézett rám nagy barna szemekkel: “Doktor bácsi, a Jézuska kivételesen megengedte, hogy három szelet tortát egyek!”. Hát, ha megengedte, nincs mit tenni…

Hányás

Az érzékeny gyomrúak könnyen hánynak utazás közben, vagy ha új étellel ismerkednek, esetleg megundorodnak valamitől. A hányás lehet vírusos betegség kísérő tünete vagy gyomorrontás, esetleg vakbélgyulladás jele is. Ha a gyerek nem szokott hányni, szinte biztos, hogy valóban betegség áll a háttérben. A gyakran hányók édesanyja hamar kellő tapasztalatot szerez az eset súlyosságának megítélésében. Figyeljük meg, melyek a jellegzetes helyzetek, kiváltó okok.

Ha autóban, vidámparkban, körhintázás, nagyobb hancúrozás után szokott fellépni a rosszullét, kerüljük az egyensúlyrendszerre ható erősebb ingereket. Ha evés közben, illetve utána adja vissza a gyerek, amit megevett, fordítsunk figyelmet a nyugodt étkezési körülményekre. Az érzékenyek gyomra ugrál a hangos zenére, összerándul a hangos szóra, leáll az emésztésük, ha rossz hangulat uralkodik a családban. A sietve bekapkodott, betömött étel kőként fekszi meg a gyomrot.

Az evés körüli cirkuszok érthetően hányást váltanak ki. Az erőszakkal leerőltetett falatok nem válnak a gyerek javára, jobb is, hogy nem terhelik tovább az emésztőrendszerét. Új ételek talán nem mindig váltanak ki ellenérzést a kicsiben, ám elfogyasztásuk során mégiscsak undor támad benne – különösen igaz ez az izgalmasan mutató tengeri herkentyűkre vagy az erőteljes ízű és szagú sajtokra. A látszólag jó étvággyal evő gyermek étkezés közben is megundorodhat egy falattól, összerándulhat a gyomra a váratlan csengetéstől, a hirtelen kitörő családi perpatvartól.

A hányós gyereknek mindig keveset tegyünk a tányérjára, főzzünk egészséges, kímélő ételeket, és hagyjuk, hogy lassan fogyassza el. Ne tegyünk kellemetlen megjegyzéseket, ne szidjuk, készüljünk fel idejében a várható eseményekre. Autóban tartsunk kéznél nejlonszatyrot, nedves törülközőt, friss vizet. A lakásban legyen kéznél a hamar előkapható kicsi műanyagvödör.

Hányás után öblítsük ki a gyerek száját. Bár kellemetlen, nézzük meg, hogy mit hányt ki a gyerek, ebből következtethetünk egy esetleges betegségre. Ha például korábbi étkezések maradványait is felfedezhetjük, betegségre kell gyanakodnunk, hiszen az emésztés már korábban leállt. A gyakran hányónál is figyeljünk fel, ha egymás után ismétlődik a hányás, nem múló hasfájás, láz társul mellé. Ilyenkor nemcsak a szokásos rosszullétről van szó.

Hasmasszázs

A kisgyereknek sokszor akkor is a hasa fáj, amikor valamilyen bánat érte, ám székrekedés, felfúvódás is okozhatja a görcsöket, sőt vakbélgyulladás vagy más betegség is lappanghat mögötte. Némi gyakorlattal könnyen megállapíthatjuk, hogy orvosi esetről vagy átmeneti kellemetlenségről van szó: utóbbiak ugyanis elmúlnak a mama simogató kezétől. Már a gyengédség, törődés is jólesik, a megfelelő technika pedig valóban oldja a bélgörcsöket.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!