Ezt már ne add oda a gyereknek

Ha leszedem a penészt a lekvár tetejéről, még megeheti a gyerekem? Meghámozzam a gyümölcsöket? Tények és tévhitek, élelmiszerbiztonság a gyermekeknél.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. július 04. Csontos Dóra

Ha leszedem a penészt a lekvár tetejéről, még megeheti a gyerekem? Meghámozzam a gyümölcsöket? Tények és tévhitek, élelmiszerbiztonság a gyermekeknél.


Ezt már ne add oda a gyereknek:

1. Penészes ételek. Nagyanyáink rosszul tudták?

A régi felfogás szerint a fehér penészt csak le kellett kaparni az ételről (pl. a lekvárról), és a maradékot nyugodtan megehettük. Anyukám is így tanította még nekünk. A Nébih szerint azonban ez a mélyen gyökerező tévhit sajnos komoly megbetegedést okozhat, akár azonnali tüneteket produkálva. A penészes ételek elfogyasztása allergiás tüneteket válthat ki (viszkető szem, tüsszögés, fejfájás), sőt súlyos esetekben ételmérgezés is előfordulhat.

Valljuk be őszintén, az ételen megjelenő penészről a szakavatott szülői szem sem tudja eldönteni, hogy veszélyes lehet-e gyermeke egészségre, ráadásul ha le is szedjük például a tetejéről a penészréteget, attól még az megfertőzhette az étel belsejét is. Ha tehát penészes lett a nyári melegben a kenyér, penész került a lekvárba, befőttbe, penészes lett a hűtőben a sajt, vagy bármilyen általunk készített ételen megjelent a penész, akkor ne kísérletezgessünk, mindenképpen dobjuk ki.

Kisgyerekek esetében ez különösen fontos szabály!

2. Nyers tojás, avagy a betiltott palacsinta esete

Tudjuk jól, hogy igazi házi majonéz elképzelhetetlen nyers tojás nélkül, és számtalan krémhez is alapvető ennek a nyersanyagnak a használata. De nem gyerekeknél! A tojás egyébként is az egyik legveszélyesebb alapanyagunk, amit csak kellő hőkezelés (sütés-főzés után) tálalhatunk. Hogy miért? Mert a nyers tojással sajnos szalmonella kerülhet az ételbe, ami – minél kisebb gyermekünk – annál nagyobb veszélyt jelenthet egészségére, a főzés-sütés viszont elpusztítja a baktériumokat és vírusokat.

Amikor a lányom makacs bélfertőzéssel küszködött, az orvosunk közölte, hogy ő nemes egyszerűséggel betiltaná a rántottát és palacsintát, mert ezekben nem lehet megfelelően hőkezelni a tojást. No, de azért nem eszik ilyen forrón a kását.

Mire figyelj, ha tojásos ételt készítesz gyermekednek?

Ha tojással dolgozol, minél gyakrabban moss kezet, és ügyelj arra, hogy a nyers tojás ne érintkezzen más alapanyagokkal!

Tudtad?

Bár én bőszen mosogattam és fertőtlenítettem a tojásokat mikor kisebbek voltak gyermekeim, a Nébih oldalán azt az információt találtam, hogy a tojást nem kell felhasználás előtt megmosni, mert a mosással megsérülhet a tojás külső védőrétege, és a baktériumok számára átjárhatóvá válik. Az ajánlás szerint igyekezzünk szárazon megtisztítani azokat.

Ha véletlenül szobahőmérsékleten maradt az el nem fogyasztott tojásos étel, dobd ki, mert az ételmaradékban már felszaporodtak a baktériumok!

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!