Rendszeres testmozgással a magas vérnyomás ellen

A magas vérnyomás betegség nagyon sok embert érint, hazánkban népbetegségnek számít. Mára már beigazolódott, hogy az életmóddal összefüggő betegségek, köztük a hypertonia megelőzésének és rehabilitációjának egyik kulcsa a testmozgás.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. június 30. Csontos Dóra

A magas vérnyomás betegség nagyon sok embert érint, hazánkban népbetegségnek számít. Mára már beigazolódott, hogy az életmóddal összefüggő betegségek, köztük a hypertonia megelőzésének és rehabilitációjának egyik kulcsa a testmozgás.


Németh Vivien, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája fejtette ki, hogy aki ilyen betegségben szenved, milyen mozgásformákat válasszon és mire érdemes fokozottan odafigyelnie sportolás közben.

Milyen jótékony hatásai vannak a sportnak magas vérnyomás esetén?

Néhány hónap rendszeresen végzett mozgás után nemcsak vázizmaink lesznek edzettebbek, hanem egyéb szerveink, szervrendszereink is, köztük a szív- és érrendszer. Bizonyos idő elteltével a szív alkalmazkodik a rendszeres fizikai terheléshez, nagyobb erővel húzódik össze, így több vért tud a vérpályába továbbítani. Javul az oxigénellátás, mivel a sorozatos mozgás hatására új, aprócska hajszálerek keletkeznek, amelyek továbbítják a friss vért a szívizomhoz és a testünk különböző szöveteihez. Megfigyelték, hogy három hét rendszeres mozgás 6-10 Hgmm értékkel csökkentette a vérnyomást, és ha ez diétával is társult, akkor a mérések további jelentős értékcsökkenéseket igazoltak. A systolés érték (szív összehúzódásakor mért érték) változása már egy alkalom edzés után is érződik, azonban, hogy ez a jótékony hatás állandósuljon, rendszeres testmozgásra van szükség.

Javasolt edzésformák magas vérnyomás esetén

A magas vérnyomással küzdő betegek számára javasolt a gyaloglás, a kocogás, kerékpározás a labdajátékok, minden olyan sport, amely nem emeli meg hirtelen a vérnyomást.

A súlyzózás és a passzív feszítő gyakorlatokkal óvatosan kell bánnunk. Súlyemelés közben nagy teher nehezedik az izmokra, a szívre és a tüdőre, így nem csoda, hogy közben jelentősen megemelkedik a vérnyomás. Főleg akkor, ha súlyemelés közben visszatartjuk a lélegzetünket. A cardio edzések végzésénél is figyelnünk kell a fokozatosságra. Ennél a mozgásformánál ugyanis az izmoknak nagy mennyiségű tápanyagra és oxigénre van szüksége, így nagyobbakat lélegzünk, felgyorsul a szívverés. A vérnyomás növekedése jelentős, de legtöbbször csak akkor kóros, ha a mozgás befejezése után nem áll vissza a normál értékre – tudjuk meg Németh Vivien mozgásterapeutától.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!