Szünet után is fitten?

Hogyan hozzuk újra formába a családot a nagy decemberi eszem-iszom után?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
edzés
2014. január 03. szabo.daniel

Hogyan hozzuk újra formába a családot a nagy decemberi eszem-iszom után?


Persze mindenki megfogadja az ünnepek előtt, hogy nem, idén nem eszem túl magam, nem iszom túl magam, aztán az eredményt mindenki ismeri.Aki nem volt képes egy kis önmegtartóztatásra, annak nehezebb lesz, de a finoman duhajkodóknak sem lesz sétagalopp visszanyerni fittségüket.

Tegnap épp arról írtunk, hogyan lehet minél zökkenőmentesebbé tenni a vakáció utáni visszatérést az iskolába, óvodába, munkahelyre. Az átállás természetesen komolyan megviseli a szervezetet, a borongós hideg idő még a lelki részét is nehezebbé teszi.

Eltunyult testünket nehéz rávenni már a hideg utcára való kilépésre is, hát még a komolyabb erőpróbákra.

A fittség egy olyan pszichés-fizikai állapot, amely magában foglalja az egészséget, a minőségi életet, az általános közérzetet, és a megnövekedett mindennapi teljesítőképességet. (orvosiLexikon.hu)

Ha azt szeretnénk, hogy az egész család megkérgesedjen kicsit, szervezzünk közös programot!

Tartsunk ebben az esetben is fokozatosságot, hiszen egy két héten át bejglin, sülteken és sok alkoholon tartott szervezet nem fog örömujjongani a korai keléshez, a feszített tempóhoz.

Aki a rendszeres sportot egy időre szüneteltette, az kezdje újra, nem kell annyira finomkodnia, de azért óvatosan Aki eddig sem volt a futópad gyakori vendége, az azért tényleg kíméletesen bánjon a testével!

Úszás, szauna

Nagyon jó kezdet lehet egy heti egyszeri uszodázás. Minden tagunkat megmozgatja, és az egyik legkíméletesebb mozgásforma. Szaunával párosítva egyenesen verhetetlen a téli zimankóban. A szauna hívei ráadásul abban is hisznek, hogy betegségűző hatása is van, ami feltehetően igaz.

Séta, kocogás, biciklizés

Főleg idősebbeknek jó választás lehet a tartalmas és rendszeres séta, ezt a legjobb étkezések utánra időzíteni. Kicsit fittebbeknek a kocogás, amennyiben az idő engedi, a biciklizés sem kizárt.

Mindenfajta mozgásra könnyebb rávenni magunkat és nem mellékesen könnyebb meg is tartani, ha nem egyedül vágunk neki a feladatnak. A család amúgy is kevés időt tölt együtt, miért ne lehetne a közös idő éppen mozgás?

Fogjuk meg a gyerekeket, párunkat és vágjunk neki együtt a kalandnak!

Folyadékpótlás

Figyeljünk oda emellett az egész család folyadékfogyasztására, hiszen ez nemcsak melegben fontos. Téli időszakban is minimum el kell fogyasztanunk másfél, két litert ahhoz, hogy egészségesek és energikusak maradjunk.

Diéta

Ha nem szégyelltük az ünnepek alatt a túlzott kalóriabevitelt, akkor most ne szégyelljünk egy kis diétát sem., A jellemzően tartalmas, húsos, cukros, nehéz ételek dömpingszerű fogyasztása után tartsunk néhány nap pihenőt, adjunk esélyt gyomrunknak a regenerálódásra: fogyasszunk a szokásosnál is több zöldséget, gyümölcsöt, kerüljük a zsíros ételeket és az alkoholt.