Az újszülött alvása

Az első négy-hat hét nagyon fontos időszak a csecsemő életében. Ebben az időszakban a szülők megismerhetik a csöppség alvási szokásait, biológiai órájának működését.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
alvás
2016. szeptember 06. Csontos Dóra

Az első négy-hat hét nagyon fontos időszak a csecsemő életében. Ebben az időszakban a szülők megismerhetik a csöppség alvási szokásait, biológiai órájának működését.


Az újszülött alvásigénye

A nagykönyv szerint egy újszülött általában 16 és fél órát alszik, de tegyük hozzá, hogy léteznek babák, akik mindent a nagykönyv szerint csinálnak, de ők vannak kisebbségben. Teljesen normális, ha az újszülötted napi huszonhárom órát alszik, de az is, ha csak tizenkettőt. Ha a baba minden szempontból egészségesnek és boldognak tűnik, ne aggódj azon, hogy sokat van ébren!

Nyugtalan alvás

A csecsemők alvása általában még nyugtalan. Tényleg sokat alszanak, de közben sokszor fel is ébrednek. Például a szoptatott újszülötteknek éjszaka is két- vagy háromóránként kell enniük, emiatt háromtól hathónapos korukig általában nem tudják végigaludni az éjszakát. A tápszerrel etetett babák közül viszont sokan már kéthónapos koruktól kezdve egész éjszaka alszanak.

Gyakran megfigyelhetjük, hogy az újszülöttek lecsukott szeme mozog, nyugtalanok, forgolódnak, nyögdécselnek. Ez is teljesen normális, mert az ő alvásuk túlnyomó része a REM szakaszba esik, amely aktív alvás álommal és sok mozgással jár. A REM szakasz végén az alvó általában felébred rövid időre, de gyorsan vissza is alszik. Nem érdemes minden nyögésre, fordulásra berohanni hát a szobájába, és ölbe kapni, magától is vissza fog aludni, ha békén hagyjuk. Ahogy növekszik a csecsemő, egyre kevesebb lesz a REM szakasz, a baba alvási periódusai megnyúlnak, mélyebbé, nyugodtabbá válnak.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!