Egészséges ételektől is lehet beteg a gyerek
Válogatós, étvágytalan, hasi fájdalomra panaszkodó, ekcémás, fáradékony, figyelemhiányos gyerekek szülei keresik sokszor éveken át kétségbeesetten a megoldást a problémákra. Nem biztos, hogy gyógyszerek tucatjaira van szükség, lehet, hogy csak egy-két alapanyagot vagy ételféleséget ki kell hagyni az étrendből, s a problémák „maguktól” megoldódnak – hívja fel a figyelmet dr. Májer Éva gyermek-gasztroenterológus szakorvos, aki rámutat: a szerteágazó, sokszor megmagyarázhatatlannak tűnő tünetek hátterében az ételintolerancia is állhat.
Válogatós, étvágytalan, hasi fájdalomra panaszkodó, ekcémás, fáradékony, figyelemhiányos gyerekek szülei keresik sokszor éveken át kétségbeesetten a megoldást a problémákra. Nem biztos, hogy gyógyszerek tucatjaira van szükség, lehet, hogy csak egy-két alapanyagot vagy ételféleséget ki kell hagyni az étrendből, s a problémák „maguktól” megoldódnak – hívja fel a figyelmet dr. Májer Éva gyermek-gasztroenterológus szakorvos, aki rámutat: a szerteágazó, sokszor megmagyarázhatatlannak tűnő tünetek hátterében az ételintolerancia is állhat.
– Nemcsak az ismert érzékenységi reakciókat, mint a csalánkiütést vagy az ekcémát okozhatják a táplálékok, hanem a gyermekek étvágytalansága, ismétlődő hasi fájdalma, hasmenése vagy székrekedése, rendszeres fejfájása, fáradékonysága, de még a gyermekkori elhízás vagy a figyelemzavar, a hiperaktivitás mögött is meghúzódhat ételintolerancia: a gyermek szervezete egyes alapanyagokra, ételféleségekre ellenanyagokat termel, amely szerteágazó, egymástól látszólag különböző, de valójában ugyanazon okra visszavezethető tüneteket válthat ki – mondja Májer gyermek-gasztroenterológus.
A szakorvos tapasztalata szerint a szülők sokszor csak akkor fordulnak gasztroenterológushoz, amikor már sok szakrendelőt végigjártak, ám a vizsgálatok nem derítették ki az okokat vagy a szokásos gyógyszeres kezelések ellenére sem történt érdemi változás. A kivizsgálás során minden esetben ki kell zárni a panaszok hátterében álló esetleges szervi elváltozásokat, ám ha ilyen nincs a háttérben, s nem használnak a kezelések, képbe kerülhet az ételintolerancia mint kiváltó ok.
– Az ételintolerancia nem ételallergia. Amíg a táplálékallergia a szervezetben termelődött Immunglobulin-E (IgE) antitest közvetítésével heves reakciókat, azonnali rosszullétet, súlyosabb esetben sokkot okoz, ételintolerancia során Immunglobulin-G (IgG) antitest termelődik, amely a tünetek lassabb lefolyását okozza, a panaszok súlyossága összefügg az elfogyasztott étel mennyiségével is. Mivel ételintolerancia esetén nem azonnal, hanem órák, napok elteltével jelentkeznek a panaszok, gyakran fel sem merül, hogy az elfogyasztott táplálék áll a háttérben – magyarázza Májer. Ételintoleranciát gyakorlatilag bármely étel vagy alapanyag kiválthat: gyakoriak a gabonafélék, tejtermékek, tojás, olajos magvak okozta panaszok, viszont olyan „gyanú felett álló” összetevők is lehetnek a ludasok, mint egyes zöldségek, gyümölcsök, fűszerek vagy adalékanyagok. Akinél például egy allergiavizsgálat nem jelez tejallergiát, az attól még lehet intoleráns a tejre.