Egy éves korig javasolt, hogy a baba a szülőkkel egy szobában aludjon

Csökkenti az alvással kapcsolatos halálozások, köztük a hirtelen bölcsőhalál kockázatát, ha a csecsemő a szülőkkel egy szobában, de külön fekhelyen alszik az amerikai gyermekorvosi akadémia (AAP) legújabb ajánlása szerint.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
ajánlás
2016. október 27. Csontos Dóra

Csökkenti az alvással kapcsolatos halálozások, köztük a hirtelen bölcsőhalál kockázatát, ha a csecsemő a szülőkkel egy szobában, de külön fekhelyen alszik az amerikai gyermekorvosi akadémia (AAP) legújabb ajánlása szerint.


Ezt a gyakorlatot legalább a baba életének első hat hónapjában, de ha lehet, akár egyéves koráig kellene folytatni az orvostársaság szerint. Jelentésüket az AAP éves konferenciáján hétfőn ismertették San Franciscóban, és megjelent a Pediatrics gyermekorvosi szaklap aktuális számában is. 2011 óta először közölt az AAP a csecsemők biztonságos alvásának körülményeiről ajánlást.

Az új irányelvek továbbra is azt ajánlják, hogy a csecsemő aludjon a hátán, tiszta, játékoktól és takaróktól mentes, nem süppedős felületen. Ezek az 1990-es évek közepe óta ajánlott körülmények mintegy 50 százalékkal csökkentették a hirtelen csecsemőhalál előfordulását, azonban még mindig 3500 kisbaba hal meg évente az Egyesült Államokban alvással összefüggő okok miatt.

Az utolsó irányelvekhez képest a legfontosabb változás az, hogy az orvosok a szülőkkel közös szobában, de külön fekhelyen alvást javasolják legalább hat hónapig, de ha lehet egyéves korig. “Sose tegyék a babát díványra vagy fotelba, ne hagyják ott egyedül, vagy másik ember mellett aludni, mert ezek igen veszélyes felületek és helyzetek” – mondta Rachel Moon, az ajánlások vezető szerzője. Szakértők szerint a háton altatás tanácsa a 100 ezer élve születésre eső hirtelen csecsemőhalál számát az 1992-es 120-ról 56-ra csökkentette 2001-re, ami 53 százalékos mérséklődést jelent egy évtized alatt. A tanács még mindig érvényes.

A hirtelen bölcsőhalál kockázata 1-4 hónapos korban a legnagyobb

A hirtelen bölcsőhalál száma stagnált az elmúlt években, ám még mindig vezető elhalálozási ok az egy-tizenkét hónapos babák között. A babák beletekeredhetnek az ágyneműbe, megfojthatja őket egy-egy plüssjáték, beszorulhatnak a dívány vagy a fotel sarkába, testük túlmelegszik vagy egyszerűen – minden nyilvánvaló ok nélkül – leáll a légzésük. A hirtelen bölcsőhalál további lehetséges kockázati tényezői a dohányzás a baba környezetében és a szülők drog- vagy alkoholfogyasztása. Moon elmondta, hogy az új ajánlások miatt sok orvosnak változtatnia kell régóta adott tanácsain. “A gyerekorvosok egy része azt javasolja hosszú ideje, hogy két hónapos kortól a babát a saját szobájában kell lefektetni, mellette egy bébiőr, hogy a szülők meghallják, ha sír” – magyarázta.

Az AAP irányelvei a szülés utáni azonnali bőrkontaktust javasolják az anyával, ha az ébren van és állapota orvosi szempontból stabil. Javasolják a szoptatást is, ám az anyának a jóllakott babát már külön alvóhelyre kellene lefektetnie. A hirtelen bölcsőhalál kockázata egy-négy hónapos korban a legnagyobb, nyolc hónapos vagy annál idősebb babák körében ritkán fordul elő.

Az új jelentés óva inti a szülőket a drága bébimonitor-rendszerektől és a babát alátámasztó eszközöktől, mert “biztonságba helyezhető a baba anélkül, hogy nagy összegeket költenének ilyen berendezésekre, elég néhány egyszerű óvintézkedés” – tette hozzá Moon.