Miből él egy kismama?

A pozitív terhességi teszt és a családi öröm után minden dolgozó kismama eljut oda, hogy végiggondolja, mire is számíthat keresetben a várandóssága alatt. Számoljunk együtt! Összeszedtük a legtöbb esetet:

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anyagi jólét
2016. február 19. Csontos Dóra

A pozitív terhességi teszt és a családi öröm után minden dolgozó kismama eljut oda, hogy végiggondolja, mire is számíthat keresetben a várandóssága alatt. Számoljunk együtt! Összeszedtük a legtöbb esetet.


Ha aktív kereső a kismama:

A munkahelyek általános esetben a várandósság ideje alatt teljes bérben részesítik a kismamákat. Az orvosi vizsgálatok idejére az anyukát mentesíti a munkáltató a munkavégzés alól. Ha valakinek a munkaköre veszélyt jelent a terhességre, akkor különböző kedvezményes szabályok segítik, pl. új munkakört kaphat vagy mentesíthetik a munkavégzés alól.

Ha a kismama végigdolgozza a terhesség hónapjait, a szülés várható időpontja (orvos igazolja) előtti 28. naptól jogosult szülési szabadságot kivenni és csecsemőgondozási díjat (CSED) igényelni, amely a bére (napi átlagkeresete) 70%-ának megfelelő összeg, felső korlát nélkül. A CSED-ből SZJA-t vonnak le. (Itt olvashatsz a CSED-ről bőcebben)

Ha a várandós nő nem igényli a szülés előtt a szülési szabadságot, a szülés napjával mindenképpen elkezdődik az. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az anyuka a 9. hónapban is dolgozik, de lehetséges, hogy pl. rendes szabadságát tölti a terhesség végén.

A CSED és a szülési szabadság időszaka maximum 168 nap/24 hét. Ez tehát általában a gyermek 5 hónapos vagy 6 hónapos koráig tart. (Ha a szülés várható időpontja előtti napokban (de legfeljebb 28 nappal előtte) kezdi meg a szülési szabadságot vagy ha a szülés időpontja a várthoz képest eltolódik, akkor a CSED már a gyermek 5 hónapos kora előtt is lejárhat.)

A szülési szabadság ideje munkában töltött időnek minősül, a szülési szabadság alapján rendes szabadság és cafeteria jár, érdemes azonban a munkáltató cafeteria-szabályzatát is áttanulmányozni ezügyben, mert lehetnek benne speciális rendelkezések a kismamákra vonatkozóan.

A CSED lejártát követően az anyuka fizetés nélküli szabadságot igényelhet a munkáltatójánál, gyermekgondozási díjat (GYED), amely a korábbi bére 70%-a, de nem lehet több a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-ánál. A GYED-ből SZJA-t és nyugdíjjárulékot vonnak le. GYED-et általában a gyermek 5 hónapos vagy 6 hónapos korától 2 éves koráig kap a szülő. (Itt olvashatsz a GYED-ről bővebben)

Ha az édesanya valamilyen okból a CSED időszaka alatt (két hét szülési szabadság kötelező) visszamegy dolgozni, akkor a CSED folyósítását felfüggesztik, az édesanya a bérét kapja.

A CSED lejártát követően, tehát a gyermek 5-6 hónapos korában, annak 2 éves koráig, ikrek esetén 3 éves korig, a GYED folyósítása mellett lehet kereső tevékenységet folytatni. Ekkor az anya megkapja a munkabére 100%-át és a GYED teljes összegét. (Itt olvashatsz a GYED EXTRÁRÓL bővebben)

A GYED lejártát követően, tehát a gyermek 2 és 3 éves kora között, azt felváltja a gyermekgondozást segítő ellátás, a GYESE, amelynek összege a mindenkori öregségi nyugdíj összegével egyezik meg és abból nyugdíjjárulékot vonnak. GYESE mellett is korlátozás nélkül végezhető kereső tevékenység. (A GYESE alanyi jogon járó ellátás, nem kell hozzá előzetes biztosítási idő. Tehát ha valaki nem jogosult CSED-re vagy GYED-re, akkor GYESE-t kap végig a gyermek 3 éves koráig. Itt olvashatsz a GYESE-ről bővebben)

Tehát általánosságban elmondható, hogy ha az anya:

  • a szülés utáni kötelező szabadság (2 hét) után megy vissza dolgozni, akkor nem kap pénzbeli ellátást (felfüggesztik a CSED-et), csak fizetést;
  • a gyermek 5-6 hónapos kora után megy vissza dolgozni, akkor a  CSED után (mely alatt szülési szabadságon volt), GYED-et és fizetést kap;
  • a gyermek 2 éves kora után megy vissza dolgozni, akkor a GYED után (amely alatt  gyermekgondozás céljából kivett fizetés nélküli szabadságon volt), GYESE-t és fizetést kap,
  • a gyermek 3 éves kora után megy vissza dolgozni, akkor a szülésre tekintettel már pénzbeli ellátást nem kap.

A szülési szabadság teljes ideje után és GYED első hat hónapja után az anyát rendes szabadság illeti meg. Ezt általában a munkába történő visszaállás előtt tölti el a szülő, azaz még otthon van, de már teljes bért kap erre az időszakra.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!